Werkhervattingstoeslag voortaan pas vanaf 55 jaar


60936

Een KB van 22 januari ll. bracht een verstrenging aan in het Werkloosheidsbesluit van ‘91.

Vanaf 1 februari 2013 moeten werklozen 55 jaar zijn om recht te hebben op een werkhervattingstoeslag. Deze vergoeding wordt door de RVA uitbetaald aan oudere werklozen die opnieuw aan de slag gaan als loontrekkende of zelfstandige in hoofdberoep.

Werkhervattingstoeslag

Oudere volledige werklozen die het werk opnieuw hervatten als loontrekkende of zelfstandige in hoofdberoep kunnen onder bepaalde voorwaarden recht hebben op deze toeslag:

  • de leeftijd van 55 jaar (voorheen 50 jaar) bereikt hebben op de laatste dag van de maand van de werkhervatting;
  • niet beschouwd worden als werknemers met gezinslast;
  • 20 jaar beroepsverleden als loontrekkenden kunnen bewijzen;
  • geen bedrijfstoeslag in het kader van een SWT of een aanvullende vergoeding van ontslagen bejaarde grensarbeiders genieten;
  • terwijl alle voorwaarden vervuld zijn om te kunnen genieten van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, dit stelsel niet geweigerd hebben en evenmin afstand hebben gedaan van de bedrijfstoeslag. 

De nieuwe leeftijdsvoorwaarde is enkel van toepassing  indien:

  • de aanvang van de arbeidsovereenkomst waarvoor de werkhervattingstoeslag wordt gevraagd gelegen is na 31 januari 2013, of;
  • de aanvang van de arbeidsovereenkomst gelegen is vóór 1 februari 2013, maar de toeslag wordt gevraagd voor een periode na 31 januari 2013.

Personen die reeds vóór 1 februari 2013 een werkhervattingstoeslag hebben ontvangen, moeten bij een volgende werkhervatting van dezelfde aard niet voldoen aan de nieuwe leeftijdsvereiste.

Beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt

De leeftijd tot waarop de volledig werklozen beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt werd vanaf 1 januari 2013 verhoogd naar 60 jaar.

De leeftijd tot waarop het actieve zoekgedrag van de werklozen wordt geëvalueerd wordt op 55 jaar gebracht en geldt enkel voor de werklozen die na 31 januari 2013 een uitkeringsaanvraag als volledige werklozen indienen en:

  • ofwel voor het eerst toegelaten worden tot het recht op werkloosheidsuitkeringen;
  • ofwel een terugkeer naar de eerste vergoedingsperiode bekomen.

Meer informatie? Neem een kijkje op de website van de R.V.A .