Zelfstandigen: nieuwe berekeningswijze van de sociale bijdragen vanaf 2015 (samenvatting)


69042

 

In elke « Infonota » van dit jaar hebben we u gesproken over de nieuwe berekeningsmethode van de sociale bijdragen (« berekening N op N »). De bijdrage die wij vandaag opvragen is dan ook de laatste van het oude type (“berekening N op N-3”).

Voor zelfstandigen in begin van activiteit, was het principe N op N reeds van toepassing. Vanaf januari 2015 zal het voor alle zelfstandigen van toepassing zijn.

Het principe:

  • Gedurende het jaar betaalt u, elk kwartaal, een voorlopige bijdrage die berekend wordt op basis van uw inkomen van 3 jaar terug, of op basis van een minimum forfaitair inkomen indien u zich nog in de beginfase van activiteit bevindt.
  • Van zodra uw beroepsinkomen van het jaar van de bijdrage gekend is (in principe na 2 jaar), wordt een definitieve afrekening opgesteld op die basis.

De praktijk:

  • Er verandert niets aan barema’s, plafonds, drempels, termijnen en procedures.
  • U krijgt nog steeds, elk kwartaal, uw vervaldagbericht die uw voorlopige bijdrage opvraagt die berekend is op uw inkomen van 3 jaar terug (of op basis van een forfaitair inkomen indien u starter bent). Het bevat alle nuttige informatie omtrent uw situatie in onze rekeningen.
  • Over 2 jaar (en volgende) krijgt u er, één keer per jaar, de berekening van uw definitieve bijdrage bij.

Hoe kunt u reageren:

Wanneer u het vervaldagbericht van de voorlopige bijdragen krijgt, hebt u verschillende
denkpistes:

  • Mijn actueel inkomen is stabiel of ik kan het nog niet inschatten => Dan betaal ik wat men mij vraagt.
  • Ik schat dat mijn actueel inkomen hoger zal liggen dan dat van 3 jaar geleden (of hoger dan het forfaitair inkomen) => Ik betaal, vandaag, vrijwillig meer om, over twee jaar, een regularisatie in plus te vermijden.
  • Ik denk dat, dit jaar, mijn inkomen onder de wettelijke drempels van mijn categorie zal vallen. Dan stel ik een dossier op, op basis van objectieve elementen, om aan mijn sociaal verzekeringsfonds toelating te vragen om op één van die drempels te betalen.

De gevolgen:

  • Indien u hetgeen u verschuldigd was betaalde (hetzij de gevraagde bijdrage, de bijdrage die u zelf verhoogde of de door het fonds toegestane verlaagde bijdrage), dan zal het fonds u over twee jaar het verschil vragen (of terugbetalen) zonder verhogingen of bonussen.
  • Indien u een vermindering van de voorlopige bijdrage bekwam en het blijkt achteraf (2 jaar later) dat de werkelijke inkomsten toch hoger lagen dan de toegestane drempel, dan zal het fonds u het verschil opvragen, met verhogingen.
  • Wees ervan bewust dat elke aanvraag tot vrijstelling van voorlopige bijdragen, ook slechts een voorlopige vrijstelling geeft. Indien achteraf blijkt dat u toch meer verdiende dan het inkomen dat aan de basis lag voor het bekomen van de vrijstelling, dan kan u onder een regeling vallen die gelijkaardig is aan de paragraaf hierboven (verhogingen).

Conclusie:

Indien u hetgeen u verschuldigd was betaalde (hetzij de gevraagde bijdrage, de bijdrage die u zelf verhoogde of de door het fonds toegestane verlaagde bijdrage) , dan bent u gedekt in het stelsel van de sociale zekerheid (gezondheidszorgen, invaliditeit).

Bent u eerder visueel ? Neem een kijkje op www.formalis.be/doc/Bijdragen_2015b.pps.

Om contact op te nemen met ons Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen, klik hier.