Ziekte tijdens vakantie: model van geneeskundig getuigschrift

Van 

Vanaf 2024 kunnen werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie, de opname van hun vakantiedagen uitstellen en later in het jaar opnemen. De vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen en zijn dus niet langer verloren.


Meer informatie over deze nieuwe regelgeving kan u terugvinden in ons artikel.

De werknemer die zijn vakantiedagen wilt uitstellen, moet de werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt. Daarnaast moet hij binnen twee werkdagen een geneeskundig getuigschrift voorleggen, zelfs als dit niet vereist is op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst of op basis van het arbeidsreglement (tenzij een andere termijn bij cao of arbeidsreglement werd bepaald). In geval van overmacht (bv. ziekenhuisopname) moet het medisch attest binnen een redelijke termijn worden voorgelegd. 

De vrijstelling om tot driemaal per kalenderjaar geen ziektebriefje voor te leggen, is hier niet van toepassing.

De wet voorzag ook de mogelijkheid om bij Koninklijk Besluit een model van geneeskundig getuigschrift vast te stellen. Dit Koninklijk Besluit verscheen op 29 december 2023 in het Belgisch Staatsblad.

Werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie kunnen nu dus gebruik maken van dit specifiek model van geneeskundig getuigschrift. Het gebruik ervan is echter niet verplicht.

Klanten van Group S zullen dit model kunnen terugvinden in hun klantenomgeving.

Bron: Koninklijk besluit van 22 december 2023 tot vaststelling van een specifiek model van geneeskundig getuigschrift voor de arbeidsongeschiktheid die zich voordoet tijdens een periode van jaarlijkse vakantie