Zijn er dit jaar ecocheques ?


50720

Het interprofessioneel akkoord 2009-2010 verhoogde de koopkracht van de werknemers door hun een nieuw voordeel toe te kennen van EUR 125 in 2009 en van EUR 250 in 2010.

In de meeste sectoren werd dit extravoordeel toegekend in de vorm van ecocheques. In andere werd het via een collectieve arbeidsovereenkomst omgezet in een gelijkwaardig voordeel zoals een loonsverhoging, een verhoging van het patronaal aandeel in de maaltijdcheque of in de premie van de groepsverzekering.

Dit nieuwe voordeel is een zogenoemd recurrent voordeel en moet dus worden behouden in de komende jaren, los van de toekenning van nieuwe voordelen in uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2011-2012, zijnde de verhoging met 0,30% in 2012. 

Voor het jaar  2011 zal de toekenning afhangen van de akkoorden die worden gesloten in de sector of in de onderneming.

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. In de sectoren waar er een CAO,  die ecocheques toekent, werd gesloten voor een onbepaalde duur, zullen de werknemers ook in 2011 (en in de volgende jaren) ecocheques krijgen.
    Er kan per sector worden bekeken of de werkgevers die hadden gekozen voor de toekenning van een ander gelijkwaardig voordeel, kunnen overstappen naar het sectoraal systeem op 1 januari 2011 (zoals in het paritair comité 112 - garageondernemingen).
  1. De sectoren zoals het paritair comité voor het verzekeringswezen (PC 306)  die een CAO van bepaalde duur sloten, kunnen kiezen voor een nieuwe CAO die ecocheques toekent of voor de toekenning van het recurrent voordeel in de vorm van een premie of een ander voordeel van EUR 250.

Conclusie : neem dit recurrent voordeel op in uw begrotingen van 2011 en 2012 en lees ook aandachtig de beslissingen die uw sector daaromtrent genomen heeft. Die beslissingen vindt u onder de rubriek Sectorale actualiteit op onze website.