Zondagarbeid : een gedeelte van de stad Tongeren wordt erkend als een toeristisch centrum


43035

Het ministerieel besluit van 9 september 2009 (BS van 7 oktober 2009) heeft een gedeelte van de stad Tongeren als toeristisch centrum erkend.

Welke gedeelte van de stad ?

Wordt erkend als toeristisch centrum, het gedeelte van het grondgebied van de stad Tongeren dat zich bevindt binnen de perimeter die wordt afgebakend door : de Elfde Novemberwal tot en met het kruispunt met de Achttiende Oogstwal, de Achttiende Oogstwal (richting Bilzen) tot en met het kruispunt met de Sacramentstraat, de Sacramentstraat (richting station) overgaand in de Zagerijstraat en vervolgens in het Stationsplein, het Stationsplein tot en met het kruispunt met de Jaminéstraat, de Jaminéstraat (richting centrum) tot en met het kruispunt met de Leopoldwal, de Leopoldwal overgaand in de Moerenpoort, de Moerenpoort tot en met het kruispunt met Dijk, Dijk tot en met het kruispunt met de Luikersteenweg, de Luikersteenweg (vanaf het kruispunt met Dijk) overgaand in de Albertwal en vervolgens in de Elisabethwal, de Eeuwfeestwal, de Pliniuswal, de Sint-Maternuswal en de Elfde Novemberwal.

Welke gevolgen op de zondagarbeid ?

Deze erkenning laat de kleinhandelszaken en kapperszaken van de toeristiche centrum toe om op zondag de hele dag hun personeel te laten werken. Hun werknemers mogen op zondag tewerkgesteld worden:

1° vanaf de aanvang van de paasvakantie tot 30 september ;
2° gedurende de kerst- en nieuwjaarsvakantie ;
3° buiten deze periodes van toeristisch hoogseizoen, gedurende ten hoogste dertien zon¬dagen per jaar:

  • tijdens de periodes van toevloed van toeristen ingevolge het bestaan van beziens¬waardigheden, natuurschoon, ondernemingen voor sportieve of culturele ontspan¬ning, bedevaart¬oorden, logies of restauratie gelegenheden;
  • tijdens manifestaties zoals salons, tentoonstellingen, jaarbeurzen, nijver¬heids- en landbouwtentoonstellingen, markten, optochten en sportmanifestaties.

De inspectie van de Sociale Wetten moet op de hoogte worden gebracht van de zondagsarbeid en van de toegepaste uurroosters. Tijdens het toeristisch hoogseizoen moet ze ten¬minste twee weken vóór de aanvang van de zondagsarbeid geïnformeerd worden. Buiten het toeristisch hoogseizoen moet ze ten¬minste 48 uren vooraf geinformeerd worden.
De prestaties op zondag geven recht op onbetaalde inhaalrust die in de loop van de drie weken die op de bewuste zondag volgen, moet toegekend worden. Deze inhaalrust moet niet noodzakkelijk samenvallen met een gewone werkdag voor de werknemer maar mag niet samenvallen met een zondag of een feestdag.