030305 Procedures voor de invoering van een sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC - Waalse geregionaliseerde sectoren

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.01.10-00.00

Bijwerking: 26/03/2024
Geldig vanaf: 11/12/2023

Toepassingsgebied

Werkgevers en werknemers van de psychiatrische verzorgingstehuizen die worden erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest.

De bepalingen zijn ook van toepassing op het studentenpersoneel.

Buiten toepassingsgebied

Artsen, personen belast met het dagelijks bestuur en personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt die eveneens opdrachten van dagelijks bestuur vervullen voor zover het directiepersoneel betreft (uitzondering: leden van het directiepersoneel waarvan de volledige contractuele arbeidstijd gedekt kan worden door één of meerdere sectorale IFIC-referentiefuncties), werknemers die in dienst treden vanaf datum E en werknemers met een besluit tot einde van de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan datum E, op voorwaarde dat deze niet meer in dienst zal zijn op datum E.

Voorbereidingsfase van de toewijzingen van de sectorale referentiefuncties

Er bestaan procedures voor instellingen MET een intern paritair overlegorgaan en procedures voor instellingen ZONDER een intern paritair overlegorgaan.

Rapportering van de toewijzingen en van bepaalde loongegevens aan IFIC

De werkgever is verplicht zijn beslissingen met betrekking tot de toewijzingen en van bepaalde loongegevens door middel van een door IFIC gestructureerd formaat te rapporteren en dit uiterlijk op 18/04/2022.

Individuele toewijzing van de functies

Binnen 7 dagen na datum E deelt de werkgever schriftelijk de definitieve beslissing mee met betrekking tot de toewijzing aan elke werknemer.

Beroep, betwisting van de toewijzing

Beroep is enkel mogelijk mbt de tewerkstellingssituatie op de dag vóór datum E.

Interne en externe beroepen zijn mogelijk.

In het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten werd op 11 oktober 2021 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de procedures voor de invoering van een nieuwe sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC (nr. 174488/CO/330).  Zij werd gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 12 december 2022 (nr. 177775/CO/330), door een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 12 juni 2023 (nr. 182101/CO/330) en door een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 11 december 2023 (nr. 185581/CO/330).

1. Toepassingsgebied

Werkgevers en werknemers van de psychiatrische verzorgingstehuizen die worden erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest.

De bepalingen zijn van toepassing op werknemers verbonden met een arbeidsovereenkomst voor studenten.

Buiten toepassingsgebied:

  • artsen
  • personen belast met het dagelijks bestuur en personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt die eveneens opdrachten van dagelijks bestuur vervullen voor zover het directiepersoneel betreft.  Uitzondering: de leden van het directiepersoneel waarvan de volledige contractuele arbeidstijd gedekt kan worden door één of meerdere sectorale IFIC-referentiefuncties zoals bedoeld in de CAO van 28/09/2016 tot het bepalen van sectorale referentiefuncties en een sectorale functieclassificatie - In dit geval is het mogelijk één of meerdere sectorale referentiefuncties toe te wijzen en kan het betreffende lid van het directiepersoneel kiezen voor het IFIC-barema waarop deze toewijzing hem recht geeft
  • werknemers die in dienst treden vanaf datum E
  • werknemers met een besluit tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan datum E, op voorwaarde dat deze niet meer in dienst zal zijn op datum E.

2. Begrippen

  • Werkgever: iedere natuurlijke of rechtspersoon die, krachtens de wet, een instelling kan vertegenwoordigen of engageren (gezondheidsinrichting of -dienst) en die werknemers tewerkstelt die ressorteren onder het toepassingsgebied van deze CAO
  • Werknemer: het mannelijk en vrouwelijk personeel
  • 'E-datum': de kerndatum vanaf wanneer de werkgever aan elke werknemer individueel zijn sectorale referentiefunctietoewijzing en de bij deze functietoewijzing behorende individuele salarissimulatie moet meedelen.  De datum E is vastgelegd op 1/03/2023.  Vanaf deze kerndatum beschikt de werkgever over een termijn van maximum 7 kalenderdagen om hun functietoewijzigng en salarissimulatie aan de betrokken werknemers mee te delen.

3. Actoren

  • Werkgever: wijst de procesverantwoordelijke aan - is verantwoordelijk voor het besluit inzake toewijzing van de sectorale functies aan de werknemers
  • Intern paritair overlegorgaan: ondernemingsraad, comité voor preventie en bescherming op het werk, syndicale delegatie
  • Procesverantwoordelijke: aangesteld door de werkgever - vergemakkelijkt de invoering van de implementatie van de functieclassificatie
  • Begeleidingscommissie: ondersteunt de werkgever en de procesverantwoordelijke bij de toewijzing van de functies
  • Interne beroepscommissie: bespreekt het intern beroep van de werknemer tegen de toegewezen sectorale referentiefunctie, de vaststelling van een ontbrekende functie en/of categorie in het kader van een ontbrekende functie en/of de verdeling van de arbeidstijd in het kader van een hybride functie, oordeelt over de ontvankelijkheid van het beroep, beslist over een alternatieve functietoewijzing
  • Externe beroepscommissie: bespreekt het extern beroep van de werknemer met betrekking tot de toegewezen sectorale referentiefunctie, de vaststelling van een ontbrekende functie of de toewijzing van een categorie in het geval van een ontbrekende functie en/of de verdeling van de arbeidstijd in het geval van een hybride functie, onderzoekt de ontvankelijkheid van het beroep en beslist over een alternatieve functietoewijzing
  • Vzw IFIC: systeemhouder van de classificatiemethode onderliggend aan de sectorale functieclassificatie zoals beschreven in de CAO van 28/09/2016 (nr. 135642/CO/330).

4. Fase 1: voorbereiding van de toewijzingen van de sectorale referentiefuncties en van de verplichte loonrapportering

Er bestaan procedures voor instellingen MET een intern paritair overlegorgaan en procedures voor instellingen ZONDER een intern paritair overlegorgaan.

De verantwoordelijkheden van de werkgever, van de procesverantwoordelijke, van de begeleidingscommissie, de mededeling, de voorbereiding door procesverantwoordelijke, het voorstel van toewijzing door de werkgever en de definitieve toewijzing door de werkgever verschillen.

5. Stap 2: Rapportering van de toewijzingen en van bepaalde loongegevens aan IFIC

De rapportering van de loongegevens heeft tot doel de sociale partners in staat te stellen het door de overheid beschikbaar gestelde budget efficiënt in te zetten.

De werkgever is verplicht zijn beslissingen met betrekking tot de toewijzingen en van bepaalde loongegevens door middel van een door IFIC gestructureerd formaat te rapporteren en dit uiterlijk op 18/04/2022.

6. Stap 3: Individuele toewijzing van de functies

Binnen zeven dagen na datum E deelt de werkgever schriftelijk de definitieve beslissing mee met betrekking tot de toewijzing aan elke werknemer.

7. Beroep, betwisting van de toewijzing

De werknemer die niet akkoord gaat met de toegewezen functie, de vaststelling van een ontbrekende functie of in het geval van een ontbrekende functie, de toegewezen categorie, en/of de verdeling van arbeidstijd in het geval van een hybride functie, kan hiertegen individueel beroep aantekenen.

Beroep is enkel mogelijk mbt de tewerkstellingssituatie op de dag voor datum E.

Interne en externe beroepen zijn mogelijk.

8. Bijlagen van de CAO

Bijlage 1: Schematisch overzicht van de timing voor de instellingen met een intern paritair overlegorgaan (OR/CPBW/SD)

Bijlage 2: Schematisch overzicht van de timing voor de instellingen zonder een intern paritair overlegorgaan (OR/CPBW/SD)

Bijlage 3: Individuele communicatie aan de werknemers - instellingen met intern paritair overlegorgaan

Bijlage 4: Individuele communicatie aan de werknemers - instellingen zonder intern paritair overlegorgaan

Bijlage 5: Individuele toewijzingsfiche 

Bijlage 6: Typeformulier voor intern/sectoraal beroep

Bijlage 7: Typeformulier voor extern beroep

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
11/10/2021
Registratienr
174488
Geldig van
12/10/2021
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
19/11/2021
Registratiedatum
23/08/2022
Reikwijdte
Rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, dagcentra voor bejaarden, centra voor kortverblijf voor bejaarden, ..., Psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven voor beschut wonen, revalidatiecentra met inbegrip van de multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorgen, erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest, Studentenpersoneel
Buiten bereik
Artsen, Directiepersoneel, Besluit tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan 09/01/2023, op voorwaarde dat de werknemer niet meer in dienst zal zijn op 27/02/2023
Onderwerp
Procedures voor de invoering van een nieuwe sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC
BS Bericht van neerlegging
31/08/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/05/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
30/08/2023
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE, FUNCTIECLASSIFICATIE
Tekst aangepast op
25/08/2022

Datum CAO
12/12/2022
Registratienr
177775
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2022
Registratiedatum
20/01/2023
Reikwijdte
rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, dagcentra voor bejaarden, de centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven voor beschut wonen, revalidatiecentra met inbegrip van multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorgen, erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest
Buiten bereik
artsen, directiepersoneel
Onderwerp
Nieuwe sectorale functieclassificatie en rapportering aan de IFIC teneinde een aanpassing van de hervormingskalender mogelijk te maken
BS Bericht van neerlegging
03/02/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
15/06/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
28/06/2023
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE, FUNCTIECLASSIFICATIE
Tekst aangepast op
25/01/2023

Datum CAO
12/06/2023
Registratienr
182101
Geldig van
31/01/2023
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
17/07/2023
Registratiedatum
29/08/2023
Reikwijdte
Rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, revalidatiecentra, met inbegrip van de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging: ..., ... erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest
Buiten bereik
Artsen en directiepersoneel, Artsen, directiepersoneel en werknemers die in dienst treden vanaf datum E
Onderwerp
Procedures voor de invoering van een nieuwe sectorale functieclassificatie en rapportering aan de vzw IFIC
BS Bericht van neerlegging
25/09/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE
Tekst aangepast op
31/08/2023

Datum CAO
11/12/2023
Registratienr
185581
Geldig van
11/12/2023
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2023
Registratiedatum
25/01/2024
Reikwijdte
Rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, revalidatiecentra, met inbegrip van de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging:, erkend en/of gesubsidieerd door het Waalse Gewest
Buiten bereik
Artsen en leidinggevend personeel
Onderwerp
Procedures voor de invoering van een nieuwe sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC
BS Bericht van neerlegging
07/02/2024
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
-
Tekst aangepast op
27/01/2024

Historiek
11/12/2023 31/12/2050 030305 Procedures voor de invoering van een sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC - Waalse geregionaliseerde sectoren
31/01/2023 10/12/2023 030305 Procedures voor de invoering van een sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC - Waalse geregionaliseerde sectoren
12/12/2022 30/01/2023 030305 Procedures voor de invoering van een sectorale functieclassificatie en voor de rapportering aan de vzw IFIC - Waalse geregionaliseerde sectoren