030502 Periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie IFIC: procedures - Geregionaliseerde sectoren NL - Categorale ziekenhuizen EN psychiatrische verzorgingstehuizen

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.01.10-00.00

Bijwerking: 20/06/2022
Geldig vanaf: 23/04/2021

Toepassingsgebied

Categorale ziekenhuizen (= elk ziekenhuis dat uitsluitend beschikt over een G-dienst (revalidatie van geriatrische patiënten) en/of een Sp-dienst (gespecialiseerde dienst voor behandeling en revalidatie) als vermeld in artikel 5, §1, I, eerste lid, 3° en 4°, van de bijzondere wet van 8/08/1980 tot hervorming der instellingen) en de psychiatrische verzorgingstehuizen die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd.

Buiten toepassingsgebied: 

  • leidinggevend personeel (personen belast met het dagelijks bestuur en personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt die eveneens opdrachten van dagelijks bestuur vervullen)
  • artsen.

Procedures in het kader van het periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie

De beschreven procedures moeten systematisch worden toegepast door de werkgever ten laatste 3 maanden na de periodieke herziening.

A.   Na elk periodiek onderhoud voorziet de werkgever systematisch een communicatie naar alle werknemers die in de instelling zijn tewerkgesteld om hen te informeren over de lijst van sectorale referentiefuncties die onderhouden werden, toegevoegd werden aan de functieclassificatie, geschrapt werden uit de functieclassificatie.

De functiecategorie van de betrokken functies moet ook vermeld worden (categorie voor en na het onderhoud).

De communicatie bevat ook het adres van de website van het Instituut voor Functieclassificatie (IFIC).

B.   Na elk periodiek onderhoud voorziet de werkgever systematisch een communicatie naar de lokale paritaire overlegorganen in de instelling (ondernemingsraad, comité voor preventie en bescherming op het werk, syndicale delegatie).  Deze communicatie moet verplicht het volgende bevatten de lijst van de onderhouden, toegevoegde of geschrapte functies, de categorie van de betrokken functies (na en voor het onderhoud, of de categorie gewijzigd werd ingevolge het onderhoud van de sectorale referentiefunctie) en een lijst van de werknemers die betrokken zijn bij deze functies binnen de instelling.

Wijziging van een functiebeschrijving

Automatisch van toepassing zijn op alle tewerkgestelde werknemers aan wie deze functie werd toegewezen, evenals op de nieuwe werknemers die in dienst treden in dezelfde functie.

Geen specifieke individuele communicatie hierover voorzien naar alle betrokken werknemers, behalve wanneer, na het onderhoud, de categorie van de functie gewijzigd wordt.  In dit geval, communiceert de werkgever naar de betrokken werknemers de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

Nieuwe functiebeschrijving

Het kan gaan over werknemers die tot heden een ontbrekende functie hebben toegewezen gekregen, of op basis van hun effectieve taken, één of meerdere minder geschikte sectorale referentiefunctie(s) in vergelijking met de aan het systeem toegevoegde nieuwe sectorale referentie functiebeschrijving. Ook van toepassing op de nieuwe werknemers die in dienst treden voor dezelfde functie. 

De werkgever moet individueel en schriftelijk communiceren naar elke betrokken werknemer in dienst over het feit dat een nieuwe sectorale functie hem wordt toegewezen, en over de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

Schrapping van een functiebeschrijving

De werkgever moet individueel en schriftelijk naar elke betrokken werknemer in dienst communiceren over het feit dat de sectorale referentiefunctie, die hij toegewezen had gekregen, geschrapt is en dat een andere sectorale referentiefunctie hem ter vervanging werd toegewezen. De werkgever communiceert ook aan de werknemer de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

In het Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten en -inrichtingen werd op 23 april 2021 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de procedures en van toepassing zijnde baremieke overgangsmaatregelen in het kader van het periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie voor de inrichtingen en diensten die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd: IFIC (nr. 165995/CO/330).

1. Toepassingsgebied

Werkgevers en werknemers van de categorale ziekenhuizen (= elk ziekenhuis dat uitsluitend beschikt over een G-dienst (revalidatie van geriatrische patiënten) en/of een Sp-dienst (gespecialiseerde dienst voor behandeling en revalidatie) als vermeld in artikel 5, §1, I, eerste lid, 3° en 4°, van de bijzondere wet van 8/08/1980 tot hervorming der instellingen) en de psychiatrische verzorgingstehuizen die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd.

Buiten toepassingsgebied: 

  • leidinggevend personeel (personen belast met het dagelijks bestuur en personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt die eveneens opdrachten van dagelijks bestuur vervullen) behoudens wanneer het een sectorale referentiefunctie betreft zoals bedoeld in de CAO van 28/09/2016 tot het bepalen van sectorale referentiefuncties en een sectorale functieclassificatie (nr. 135642/CO/330) zoals gewijzigd door de CAO van 19/04/2021
  • artsen.

2. Doel

De sectorale functieclassificatie IFIC vastgesteld door de CAO van 28/09/2016  is evolutief.  Het periodiek onderhoud ervan is voorzien.  In het kader van het onderhoud kunnen sectorale referentiefuncties worden herzien, worden toegevoegd aan de sectorale functieclassificatie of worden geschrapt. 

3. Procedures in het kader van het periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie

De beschreven procedures moeten systematisch worden toegepast door de werkgever ten laatste 3 maanden na de periodieke herziening, in het kader van het onderhoud van de bijlage 1 van de CAO van 28/09/2016 tot het bepalen van sectorale referentiefuncties en een sectorale functieclassificatie.

A.   Na elk periodiek onderhoud voorziet de werkgever systematisch een communicatie naar alle werknemers die in de instelling zijn tewerkgesteld om hen te informeren over de lijst van sectorale referentiefuncties die

  • onderhouden werden (gewijzigde bestaande functies)
  • toegevoegd werden aan de functieclassificatie (nieuwe functies)
  • geschrapt werden uit de functieclassificatie (verouderde functies).

De functiecategorie van de betrokken functies moet ook vermeld worden (categorie voor en na het onderhoud).

De communicatie bevat ook het adres van de website van het Instituut voor Functieclassificatie (IFIC).

B.   Na elk periodiek onderhoud voorziet de werkgever systematisch een communicatie naar de lokale paritaire overlegorganen in de instelling (ondernemingsraad, comité voor preventie en bescherming op het werk, syndicale delegatie).

Deze communicatie moet verplicht het volgende bevatten:

  • de lijst van de onderhouden, toegevoegde of geschrapte functies 
  • de categorie van de betrokken functies (na en voor het onderhoud, of de categorie gewijzigd werd ingevolge het onderhoud van de sectorale referentiefunctie)
  • een lijst van de werknemers die betrokken zijn bij deze functies binnen de instelling.

4. Wijziging van een functiebeschrijving

De gewijzigde functiebeschrijving zal automatisch van toepassing zijn op alle tewerkgestelde werknemers aan wie deze functie werd toegewezen, evenals op de nieuwe werknemers die in dienst treden in dezelfde functie.

Van toepassing vanaf de datum van inwerkingtreding die daartoe voor elke betrokken functies is vermeld in bijlage 1 van de CAO 'Classificatie'.

De werkgever moet geen specifieke individuele communicatie hierover voorzien naar alle betrokken werknemers, behalve wanneer, na het onderhoud, de categorie van de functie gewijzigd wordt.  In dit geval, communiceert de werkgever naar de betrokken werknemers de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

5. Nieuwe functiebeschrijving

De werkgever wijst de nieuwe sectorale referentie functiebeschrijving toe aan de betrokken tewerkgestelde werknemers.  Het kan gaan over werknemers die tot heden een ontbrekende functie hebben toegewezen gekregen, of op basis van hun effectieve taken, één of meerdere minder geschikte sectorale referentiefunctie(s) in vergelijking met de aan het systeem toegevoegde nieuwe sectorale referentie functiebeschrijving.

De nieuwe sectorale referentie functiebeschrijving is ook van toepassing op de nieuwe werknemers die in dienst treden voor dezelfde functie. 

De werkgever moet individueel en schriftelijk communiceren naar elke betrokken werknemer in dienst over het feit dat een nieuwe sectorale functie hem wordt toegewezen, en over de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

De werknemer die, binnen een termijn van 1 maand vanaf de ontvangst van de communicatie van de nieuwe toewijzing door de werkgever, expliciet schriftelijk laat weten aan zijn werkgever, dat hij zich verzet tegen de nieuwe toewijzing, behoudt zijn functie die hem eerder werd toewijzen, evenals de vorige toepasselijke loonvoorwaarden horend bij deze vorige toegewezen functie.

6. Schrapping van een functiebeschrijving

De werkgever zal aan de betrokken werknemer in dienst een andere sectorale referentiefunctie moeten toewijzen (of, in voorkomend geval, een ontbrekende functie) .

De werkgever moet individueel en schriftelijk naar elke betrokken werknemer in dienst communiceren over het feit dat de sectorale referentiefunctie, die hij toegewezen had gekregen, geschrapt is en dat een andere sectorale referentiefunctie hem ter vervanging werd toegewezen. De werkgever communiceert ook aan de werknemer de van toepassing zijnde baremieke modaliteiten.

Als de werkgever beslist om een andere sectorale referentiefunctie toe te wijzen aan de werknemer ter vervanging van de geschrapte functie, zal de werknemer, die binnen een termijn van 1 maand vanaf de ontvangst van de communicatie van nieuwe toewijzing door de werkgever, expliciet schriftelijk laat weten aan zijn werkgever dat hij zich verzet tegen de nieuwe toewijzing, in ieder geval zijn vorige functietoewijzing zien vervangen worden door een ontbrekende functie met een identieke categorie als bij de geschrapte functie.  In dit geval, behoudt de werknemer zijn vorige van toepassing zijnde loonvoorwaarden horend bij deze vorige functietoewijzing.

 

Toewijzingsregels

Regel 1: navigeer doorheen de functiewijzer (bijlage 1 van de CAO van 28/09/2016 (nr. 135642/CO/330) zoals gewijzigd door de CAO van 19/04/2021

Regel 2: vergelijk de functie-inhoud met de sectorale functiebeschrijving

Regel 3: 80 % regel van de functie-inhoud

Regel 4: de hybride functie: een combinatie van sectorale referentiefuncties

Regel 5: ontbrekende sectorale referentiefunctie(s)

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
23/04/2021
Registratienr
165995
Geldig van
23/04/2021
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/07/2021
Registratiedatum
15/07/2021
Reikwijdte
Categorale ziekenhuizen, rusthuizen voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, centra voor kortverblijf voor bejaarden, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen, multidisciplinaire begeleidingsequipes en netwerken palliatieve zorgen, ..., ...revalidatiecentra met uitsluiting van, de instellingen waarmee het Verzekeringscomité van het Riziv op voorstel van het College van geneesheren directeurs, in uitvoering van art 22, 6° van de wet gecoördineerd op 14/07/1994, een overeenkomst heeft gesloten en die niet vallen onder de toepassing van art 5, § 1, I, 5° van de bijzondere wet van 8/8/1980, ..., ...die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd
Buiten bereik
Leidinggevend personeel en artsen
Onderwerp
Procedures en zijnde baremieke overgangsmaatregelen in het kader van het periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie - IFIC
BS Bericht van neerlegging
24/08/2021
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
27/10/2021
Gepubliceerd in het B.St. van
29/11/2021
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE, FUNCTIECLASSIFICATIE
Tekst aangepast op
18/07/2021

Historiek
23/04/2021 31/12/2050 030502 Periodieke onderhoud van de sectorale functieclassificatie IFIC: procedures - Geregionaliseerde sectoren NL - Categorale ziekenhuizen EN psychiatrische verzorgingstehuizen