Een werknemer in progressieve werkhervatting kan je nu vervangen met een vervangingsovereenkomst!

Van 
88919

Het heeft even geduurd, maar de wet voorziet nu dat het mogelijk wordt om een werknemer die zich in progressieve werkhervatting bevindt, te vervangen door een werknemer met een vervangingsovereenkomst vanaf 15 februari 2018.

Wat is de nieuwigheid ?

Wanneer een werknemer de toelating heeft verkregen van de adviserend geneesheer van de mutualiteit om tijdelijk ander of aangepast werk uit te oefenen en de werkgever hiermee akkoord gaat, dan bevindt deze werknemer zich in een situatie van progressieve werkhervatting.

Deze situatie wordt niet als een schorsing van de arbeidsovereenkomst beschouwd. Dat had tot gevolg dat er geen vervangingsovereenkomst kon worden afgesloten.

Hier komt vanaf 15 februari verandering in. De wet bepaalt immers uitdrukkelijk dat het desondanks mogelijk is om een werknemer te vervangen die zich – met toelating van de adviserend geneesheer van de mutualiteit en van de werkgever – in progressieve werkhervatting bevindt.

Let wel op, dit is enkel mogelijk voor de arbeidsuren uit de normale arbeidsregeling van de arbeidsongeschikte werknemer waarop laatstgenoemde geen arbeidsprestaties levert omwille van zijn arbeidsongeschiktheid.

Wanneer de werknemer in progressieve werkhervatting deeltijds het werk zou hervatten, dan kan een vervangingsovereenkomst worden afgesloten, maar enkel ten belope van het resterende aantal uren van de te vervangen werknemer.

Wanneer de werknemer in progressieve werkhervatting het werk zou hervatten door voltijds een lichter werk uit te voeren, dan bestaat er geen mogelijkheid om een vervangingsovereenkomst af te sluiten.

Overeenkomstig de algemene regel kan de som van de uren die gepresteerd worden door de vervanger en de te vervangen werknemer niet hoger zijn dan het aantal uren uit de normale arbeidsregeling van de te vervangen werknemer.

Modelovereenkomst

Wij raden u in ieder geval aan om gebruik te maken van ons model van vervangingsovereenkomst. U vindt die hier. In ons artikel van 28 juni 2017 vindt u bovendien meer informatie over de (voordelen van een) vervangingsovereenkomst. U kan uiteraard ook steeds terecht bij uw dossierbeheerder.

Bron: Wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk, B.S. 5 februari 2018.