Het gebruik van ecocheques voor herstelling of onderhoud van ecologische producten en diensten zal vanaf 1 maart 2016 mogelijk zijn

Van 
76502

De lijst van ecologische producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangekocht zal vanaf 1 maart 2016 worden uitgebreid.

De lijst die zal gelden vanaf 1 maart is hier beschikbaar.

Welke producten werden in de lijst opgenomen?

Vanaf 1 maart 2016, zal het onder meer mogelijk zijn ecocheques te gebruiken voor de betaling van de plaatsing, de herstelling en/of het onderhoud van verscheidene producten die al eerder in de lijst voorkwamen. Het "onderhoud" slaat niet op het schoonmaken van die producten, maar op de uitgaven die nodig zijn om die producten in goede staat te houden. Volgens de NAR, het feit dat ecocheques kunnen dienen voor de betaling van onderhoud en herstelling van producten die eerder al met ecocheques aangekocht konden worden, draagt er immers toe bij dat milieuvriendelijke producten zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden en voorkomt dus dat ze vroegtijdig worden afgedankt. Bovendien kan daarmee ook het verouderingsproces worden tegengehouden.

Ecocheques: een sociaal en fiscaal voordeel?  

Als een aantal cumulatieve voorwaarden vervuld zijn, kunnen ecocheques zeer interessant zijn voor werknemer en werkgever aangezien er op dit voordeel noch sociale noch fiscale lasten zijn.

We verwijzen u naar ons volledige artikel van 12 januari 2016 dat deze voorwaarden zowel voor papieren als elektronische ecocheques  (nieuw sinds 1 januari 2016) herneemt.

Dit voordeel is in de meeste sectoren voorzien. We raden u aan de sectorale documentatie te raadplegen voor de toekenningsmodaliteiten en de eventuele specificiteiten die door uw sector zijn voorzien (hoofdstuk 54).

Bronnen : Cao nr. 98quater van 26 januari 2016 tot wijziging van cao nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques, Nationale Arbeidsraad, www.nar.be.