Naar een veralgemening van elektronische ecocheques?

Van 
83399

In een recent advies, is de Nationale Arbeidsraad tot het besluit gekomen dat de papieren ecocheques zonder meer moeten worden afgeschaft ten voordele van de elektronische ecocheques.

1. Redenen voor afschaffing van papieren ecocheques

Elektronische ecocheques worden daadwerkelijk uitgegeven sedert 1 maart 2016. Sedert de eerste uitgifte van elektronische ecocheques, en dus in minder dan één jaar tijd, reeds 30% van de ecocheques elektronisch zijn en dat percentage gestaag stijgt.

2. Voordelen van de elektronische versie

De NAR stelt vast dat de overgang naar de elektronische versie de werkgever de mogelijkheid zou bieden om de manipulatie, de controle en de verdeling van de ecocheques af te schaffen. Ook het risico op verlies of fouten bij de verdeling verdwijnt. Voor de werknemer is het elektronische systeem eenvoudiger (geen manipulatie meer), sneller en veiliger in gebruik. Het ontvangen van de ecocheques gaat bovendien sneller, de kaart neemt minder plaats in, het risico op verlies en diefstal is kleiner (Card Stop-systeem) en het risico op ongebruikte ecocheques wordt tot nul herleid.

Nog steeds zou volgens de NAR het veralgemeende elektronische systeem bovendien een aanzienlijke vermindering van kosten en administratieve lasten mogelijk maken (dienstverleningskosten verminderen en leveringskosten verdwijnen).

3. Veralgemening van elektronische ecocheques

Om bovengenoemde redenen is de NAR dan ook van mening dat moet worden geopteerd voor een veralgemening van de elektronische ecocheques.

4. Voorgestelde termijn voor overgang naar de elektronische versie

De NAR stelt voor om de definitieve overgang naar elektronische ecocheques te laten plaatsvinden op 1 januari 2018.

De reglementaire maatregelen die die de volledige en definitieve overgang mogelijk maken, moeten dus ten laatste in juni 2017 ingaan.

Om de begunstigden die nog over papieren ecocheques beschikken, de kans te geven die binnen een redelijke termijn op te maken en om te vermijden dat papieren en elektronische ecocheques al te lang naast elkaar bestaan, vraagt de Raad dat het einde van de geldigheidsduur van de papieren ecocheques wordt vastgelegd op 30 juni 2019. Dat houdt in dat de papieren ecocheques die nog tussen 1 juli 2017 en 31 december 2017 worden uitgegeven, een kortere geldigheidsduur zullen hebben. Die papieren ecocheques kunnen worden uitgegeven tot uiterlijk 31 december 2017 en zullen dus gedurende hoogstens 18 maanden geldig zijn.

De werknemers die nog geen kaart hebben, moeten hun kaart voldoende lang op voorhand krijgen en moeten naar behoren ingelicht worden over die overgang. De werknemers die reeds over een kaart voor elektronische maaltijdcheques beschikken en voortaan van een kaart met meerdere portefeuilles gebruik zullen kunnen maken, moeten ook tijdig op de hoogte worden gebracht van die overgang.

Opgelet: actueel gaat het enkel om een advies van de Nationale Arbeidsraad dat aan de Federale Regering zal worden overgemaakt om te worden omgezet in een koninklijk besluit.

Bron : Advies nr. 2.029 van de Nationale Arbeidsraad, 24 maart 2017, www.cnt-nar.be.