Naar een veralgemening van elektronische maaltijdcheques?


66437

Een recent advies van de Nationale Arbeidsraad doet ons veronderstellen dat het tijdperk van Belgische werknemers met papieren maaltijdcheques ten einde loopt.

Dit advies van de Nationale Arbeidsraad geeft gevolg aan een negatief advies aangaande een wetsvoorstel tot vervanging van de materiële drager van de maaltijdcheques door een nettopremie die rechtstreeks op de bankrekening van de werknemer wordt overgemaakt. Dit wetsvoorstel werd uiteindelijk verworpen. De NAR had zich in dit advies ertoe verbonden om het systeem van de elektronische maaltijdcheques te analyseren.

Dit is ondertussen gebeurd en de NAR is tot het besluit gekomen dat de papieren maaltijdcheques zonder meer moeten worden afgeschaft ten voordele van de elektronische maaltijdcheques.

Opgelet: actueel gaat het enkel om een advies van de Nationale Arbeidsraad dat aan de Federale Regering zal worden overgemaakt om door de ministers te worden omgezet in een koninklijk besluit (opmerking : de ministerraad keurt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de papieren maaltijdcheques afschaft. Het ontwerp wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd).

Redenen voor afschaffing van papieren maaltijdcheques

Op basis van een rapport van de DAV (Dienst Administratieve Vereenvoudiging) stelt de NAR vast dat het aantal werkgevers met minder dan 50 werknemers die overgegaan zijn naar elektronische maaltijdcheques, tussen 2012 en 2013 bijna verdrievoudigd is. Zo is ook het aantal werknemers dat in een onderneming met minder dan 50 werknemers is tewerkgesteld en elektronische maaltijdcheques ontvangt, meer dan verviervoudigd.

Bovendien werd de elektronische versie in december 2012 gebruikt door bijna 11% van de werkgevers die maaltijdcheques toekennen. Een jaar later is dit percentage gestegen tot ongeveer 23%. Wat de werknemers betreft, kregen 23 % van de werknemers die maaltijdcheques ontvangen, elektronische maaltijdcheques in december 2012. Een jaar later is het percentage opgelopen tot 53,5%.

Tenslotte is de NAR van mening dat de overgang naar de elektronische versie onder meer wordt afgeremd door de actueel bestaande mogelijkheid om op ieder ogenblik opnieuw papieren maaltijdcheques uit te reiken (omkeerbaarheidsbeginsel).

Voordelen van de elektronische versie

De NAR stelt vast dat de overgang naar de elektronische versie de werkgever de mogelijkheid zou bieden om de manipulatie, de controle en de verdeling van de maaltijdcheques af te schaffen. Ook het risico op verlies of fouten bij de verdeling verdwijnt. Voor de werknemer is het elektronische systeem eenvoudiger (geen manipulatie meer), sneller en veiliger in gebruik. Het ontvangen van de maaltijdcheques gaat bovendien sneller, de kaart neemt minder plaats in, het risico op verlies en diefstal is kleiner (Card Stop-systeem) en het risico op ongebruikte maaltijdcheques wordt tot nul herleid.

Nog steeds zou volgens de NAR het veralgemeende elektronische systeem bovendien een aanzienlijke vermindering van kosten en administratieve lasten mogelijk maken (dienstverleningskosten verminderen en leveringskosten verdwijnen).

Veralgemening van elektronische maaltijdcheques

Om bovengenoemde redenen is de NAR dan ook van mening dat moet worden geopteerd voor een veralgemening van de elektronische maaltijdcheques. Alleen het elektronische systeem zou mogen blijven bestaan. Hij sluit dus iedere mogelijkheid van cumulatie uit. De thans voorziene mogelijkheid tot omkeerbaarheid zal dan ook moeten worden geschrapt.

Voorgestelde termijn voor overgang naar de elektronische versie

De NAR stelt voor om de definitieve overgang naar elektronische maaltijdcheques te laten plaatsvinden op 1 januari 2016.

Deze termijn moet alle actoren de mogelijkheid geven om de nodige aanpassingen door te voeren en moet door de uitgevers worden gebruikt om een informatiecampagne over het elektronische systeem en zijn voordelen op te zetten.

Om te vermijden dat papieren maaltijdcheques en elektronische maaltijdcheques naast elkaar blijven bestaan na 1 januari 2016, moeten de laatste papieren maaltijdcheques die aan de werknemers worden verstrekt, betrekking hebben op de prestaties van september 2015. Bovendien moeten alle papieren maaltijdcheques die in 2015 worden uitgegeven geldig zijn tot 31 december 2015. De laatste papieren maaltijdcheques (september 2015) zullen in de praktijk dus drie maanden geldig zijn. Vanaf oktober 2015 zal iedere werknemer zijn kaart met elektronische maaltijdcheques krijgen.

Toekomst

Later zal de NAR zich buigen over de omzetting van deze maatregel naar ecocheques (en zelfs naar sport-, cultuur- en geschenkcheques).

Bron

Advies nr. 1.902 van de Nationale Arbeidsraad, 25 maart 2014, www.cnt-nar.be.