Tijdskrediet eindeloopbaan: in 2019 uitkeringen voor iedereen vanaf 60 jaar?

Van 
92212

Vanaf 1 januari 2019 zal het recht op uitkeringen in het kader van tijdskrediet eindeloopbaan voor iedereen op 60 jaar worden gebracht.

Ter herinnering: het tijdskrediet werd de laatste jaren sterk gewijzigd. Voor het tijdskrediet eindeloopbaan bestaat de voornaamste wijziging uit de optrekking van de basisleeftijd  voor het bekomen van uitkeringen die vanaf 1 januari 2015 van 55 op 60 jaar werd gebracht.

1. Algemene leeftijd

Voor alle eerste aanvragen vanaf 1 januari 2015 moet de werknemer de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt op de ingangsdatum van het tijdskrediet eindeloopbaan om uitkeringen te bekomen.

2. Afwijkende leeftijden

Er bestaan echter uitzonderingen waarbij het mogelijk is uitkeringen te ontvangen alvorens de leeftijd van 60 jaar te hebben bereikt.

Allereerst kan de afwijkende leeftijd slechts in bepaalde gevallen worden toegepast:

  • ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden;
  • lange loopbaan van 35 jaar;
  • zwaar beroep, arbeidsregeling met nachtprestaties of definitieve arbeidsongeschiktheid in de bouwsector.

Deze afwijkende leeftijd wordt vervolgens geleidelijk opgetrokken volgens het volgende tijdschema: 55 jaar in 2015, 56 jaar in 2016, 57 jaar in 2017, 58 jaar in 2018 en 60 jaar vanaf 1 januari 2019.

Onder bepaalde voorwaarden wordt de leeftijd echter op 55 jaar gehandhaafd. Dit vereist:

  • een nationale cao: cao nr. 127 werd gesloten voor 2017-2018 en handhaaft de leeftijd van 55 jaar;
  • een sector-cao, gesloten in toepassing van de nationale cao, voor lange loopbanen, zware beroepen of nachtarbeid en definitieve arbeidsongeschiktheid in de bouwsector (zonder    sector-cao   wordt de leeftijd vanaf dat jaar dan vastgesteld op 58 jaar voor de afwijkende gevallen);
  • dat de cao verwijst naar de nationale cao voor ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden.

3. Einde van de afwijkende regelingen

Vanaf 1 januari 2019 worden de uitzonderingen dus afgeschaft en, zoals bepaald volgens de algemene regel, moet men 60 jaar zijn om recht te kunnen hebben op uitkeringen voor tijdskrediet eindeloopbaan.

In het zomerakkoord (arbeidsdeal) heeft de regering trouwens herinnerd aan de veralgemening van de toegangsleeftijd (60 jaar) voor de uitkeringen voor tijdskrediet eindeloopbaan. Er zal dus geen uitzondering meer mogelijk zijn.

Op dit ogenblik weten we niet of er overgangsmaatregelen voorzien zijn.

Hoogstwaarschijnlijk zal een zeker aantal werknemers van minder dan 60 jaar nog dit jaar tijdskrediet eindeloopbaan aanvragen om te vermijden dat ze langer moeten wachten als gevolg van deze verstrenging.

4. Recht op tijdskrediet eindeloopbaan

Men mag niet vergeten dat het de voorwaarden van het recht op uitkeringen zijn die in 2015 werden verstrengd. De toegangsvoorwaarden voor tijdskrediet eindeloopbaan zelf werden niet gewijzigd. Het is dan ook nog altijd mogelijk tijdskrediet eindeloopbaan te bekomen vanaf 55 jaar of 50 jaar (zware beroepen, lange loopbanen, onderneming in herstructurering of in moeilijkheden). In die gevallen zullen er echter geen uitkeringen zijn.