Wijzigingen in het landschap alternerend leren in Vlaanderen sinds 1 september 2019

Van 
96645

Na afloop van een succesvol proefproject “Schoolbank op de Werkplek” vormt het duaal leren sinds 1 september 2019 een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. In dit artikel worden enkele recente wijzigingen toegelicht.

Met ingang van het schooljaar 2019-2020 werd het duaal leren uitgebreid tot het buitengewoon secundair onderwijs (opleidingsvorm 3 en 4).

Ook de vakantieregeling van toepassing in het kader van alternerend leren werd gewijzigd.

Daarnaast is elke mentor verplicht een mentoropleiding te volgen en zal het onberispelijk gedrag van de mentor moeten blijken uit een uittreksel uit het strafregister.

1. Duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs

Met ingang vanaf schooljaar 2019-2020 is een duale opleiding niet enkel mogelijk voor leerlingen uit het gewoon secundair onderwijs maar ook voor de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs (opleidingsvorm 3 en 4).

De regels inzake duaal leren van toepassing in het gewoon secundair onderwijs zijn ook van toepassing in het buitengewoon secundair onderwijs, behoudens wat betreft het aantal opleidingsdagen per schooljaar waarop de leerling geen overeenkomst hoeft te hebben.

De periode van 20 opleidingsdagen per schooljaar die geldt in het gewoon secundair onderwijs, kan in het buitengewoon secundair onderwijs worden verlengd indien :

  1. de leerling gewettigd afwezig is tijdens deze periode, met de dagen van afwezigheid
  2. de erkenningsperiode van de onderneming start of loopt tijdens deze periode, met het aantal dagen dat in beslag wordt genomen door de procedure;
  3. de trajectbegeleider beslist om deze periode te verlengen met maximaal een periode van 40 opleidingsdagen op basis van de inspanningen van de leerling, de specifieke context en het individuele handelingsplan van de leerling.

2. Vakantieregeling

Vanaf 1 september 2019 zijn de leerlingen vrij in alle schoolvakanties (herfst-, kerst-, krokus-, paas- en zomervakantie). De (maximum) 20 betaalde vakantiedagen waarop de leerling recht heeft moeten verplicht worden opgenomen tijdens de schoolvakanties. De overige vakantiedagen zijn onbetaald.

De nieuwe vakantieregeling geldt zowel voor de leerlingen in het stelsel leren en werken als voor de leerlingen in duaal leren en dit ongeacht de lesplaats en de begindatum van de overeenkomst. Overeenkomsten aangegaan vóór 01.09.2019 zullen bijgevolg ook onder de toepassing van deze nieuwe regeling vallen.

De wetgever heeft evenwel voorzien in een aantal afwijkingen :

  • De leerling (of diens wettelijke vertegenwoordiger), de onderneming en de opleidingsverstrekker kunnen overeenkomen dat de leerling tijdens een schoolvakantie wordt opgeleid omwille van een leeropportuniteit. De vakantiedagen zullen binnen hetzelfde schooljaar moeten gerecupereerd worden op dagen waarop de leerling in de onderneming wordt opgeleid.
  • Het sectoraal partnerschap of het Vlaams Partnerschap Duaal Leren kan, op verzoek van een onderneming, omwille van seizoensgebonden activiteiten een structurele afwijking op de schoolvakantieregeling vastleggen. Deze structurele afwijking moet door de Vlaamse Regering worden goedgekeurd. Ook in dit geval moeten de gewerkte dagen binnen hetzelfde schooljaar worden gerecupereerd.
  • Het sectoraal partnerschap of het Vlaams Partnerschap Duaal Leren kan op verzoek van een onderneming, in consensus de schoolvakantieregeling verminderen tot 12 schoolvakantieweken in een opleiding van het deeltijds beroepssecundair onderwijs, de leertijd, de kwalificatiefase en integratiefase van het BuSo opleidingsvorm 3 en in het eerste en tweede leerjaar van de derde graad van het voltijds secundair onderwijs. Deze vakantiedagen moeten niet worden gerecupereerd.

3. Mentor

a) Van onberispelijk gedrag

Om als mentor te worden aangeduid binnen de onderneming is vereist dat men van onberispelijk gedrag is.

Sinds 1 september 2019 moet het onberispelijk gedrag worden aangetoond door een uittreksel uit het strafregister 596.2. De mentor moet het uittreksel uit het strafregister opvragen in de gemeente waar hij/zij in het bevolkingsregister is ingeschreven.

b) Mentoropleiding

Vroeger was het reeds in bepaalde sectoren verplicht om een mentoropleiding te volgen. Vanaf 1 september 2019 is deze verplichting uitgebreid tot alle sectoren. Na de erkenning zal de mentor bijgevolg verplicht een mentoropleiding moeten volgen.

Het sectoraal partnerschap of het Vlaams Partnerschap Duaal Leren bepaalt de termijn waarbinnen de mentoropleiding en eventuele bijkomende inititiatieven moeten worden gevolgd. Deze termijn zal echter nooit meer mogen bedragen dan een jaar vanaf de erkenning.