Aanslagen 22 maart: uitstel van betaling door RSZ voor werkgevers met betalingsmoeilijkheden

Van 
78500

De RSZ wil bijzondere aandacht besteden aan werkgevers die moeilijkheden ondervinden om hun socialezekerheidsbijdragen tijdig te betalen als gevolg van financiële problemen door de aanslagen van 22 maart.

1. Afbetalingsplan

Het principe dat bijdragen tijdig moeten worden betaald, blijft bestaan. Werkgevers die door de aanslagen tijdelijk moeilijkheden ondervinden om deze bijdragen te betalen, kunnen wel de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) contacteren voor een uitstel van betaling. De RSZ zal een maandelijks afbetalingsplan met hen afspreken.

Werkgevers kunnen de Inningsdienst van de RSZ contacteren of een aanvraag doen met volgend formulier:

Minnelijk afbetalingsplan

2. Bijdrageopslagen en interesten?

Het verkrijgen van een dergelijk afbetalingsplan betekent wel niet dat u vrijgesteld wordt van de toepassing van de sancties die de wet voorziet in geval van laattijdige betaling, zoals bijdrageopslagen (10%) en intresten (7%). U hebt er bijgevolg alle belang bij om het aantal vervaldagen zo veel mogelijk te beperken omdat er verwijlintresten berekend worden zolang er bijdragen verschuldigd zijn.

Dit doet geen afbreuk aan de regel dat wanneer de werkgever de niet binnen de wettelijke termijnen betaalde bijdragen betaalt vóór het einde van de tweede maand die volgt op het kwartaal waarvoor zij verschuldigd zijn en de werkgever de bijdragen voor de vroegere kwartalen, eventueel met inbegrip van de betaling van de maandelijkse voorschotten, gewoonlijk binnen de wettelijke termijnen betaalt, de RSZ kan afzien van het aanrekenen van bijdrageopslagen en verwijlintresten. De werkgever moet hiervoor een aanvraag indienen bij de cel Afbetalingsplannen van de directie Inning.

Noteer ook de mogelijkheid waarover werkgevers beschikken om zonder bijkomende voorwaarde en zonder toepassing van bijdrageopslagen en interesten, het saldo van de sociale bijdragen verschuldigd voor het tweede kwartaal te betalen met een bijkomende termijn van ongeveer 10 dagen (voor 2016 betekent dit 11 augustus 2016).

3. Vrijstelling of vermindering van bijdrageopslagen en interesten

In sommige gevallen kan de werkgever vrijstelling of vermindering krijgen van bijdrageopsalgen en interesten op voorwaarde dat hij hierom verzoekt en het bewijs levert van het bestaan:  

  • hetzij van overmacht;
  • hetzij van uitzonderlijke omstandigheden; 
  • hetzij van dwingende redenen van billijkheid; 
  • hetzij redenen van nationaal of gewestelijk economisch belang.

Overmacht

De werkgever die het bestaan van overmacht bewijst, kan voor die periode volledige vrijstelling krijgen van de bijdrageopslagen en verwijlintresten, aangerekend op het bedrag van de niet binnen de wettelijke termijnen betaalde bijdragen.

Volgens de rechtsleer en rechtspraak, verstaat de RSZ onder overmacht het overkomen van een gebeurtenis die volledig vreemd is aan de persoon van de schuldenaar en onafhankelijk van zijn wil, redelijkerwijze niet te voorzien en menselijk onoverkomelijk, en die het volstrekt onmogelijk maakt zijn verplichting binnen de opgelegde termijn na te komen. Bovendien mag de schuldenaar zich geen enkele fout te verwijten hebben in de gebeurtenissen, die het overkomen van de vreemde oorzaak voorafgaan, voorbereiden of vergezellen.

Uitzonderlijke omstandigheden

Op uitdrukkelijke voorwaarde dat hij vooraf alle vervallen bijdragen betaald heeft, kan de werkgever die bewijst dat de niet-betaling van de bijdragen binnen de wettelijke termijnen aan uitzonderlijke omstandigheden is toe te schrijven, een maximale vermindering verkrijgen van 50 % van de toegepaste bijdrageopslagen en een vermindering van maximaal 25 % van de verschuldigde verwijlintresten. De vermindering van die bijdrageopslagen kan 100 % bedragen, wanneer de werkgever bewijst dat op het ogenblik dat de bijdragen eisbaar werden, hij een vaste en eisbare schuldvordering bezat ten opzichte van het Rijk, een provincie of een provinciale openbare instelling, een gemeente, een federatie, agglomeratie of vereniging van gemeenten, een gemeentelijke of intercommunale openbare instelling of een instelling van openbaar nut bedoeld bij de Wet van 16 maart 1954 of een maatschappij bedoeld bij artikel 24 van dezelfde wet.

Op voorwaarde dat de werkgever aantoont dat hij het van de overheid ontvangen bedrag aan de RSZ gestort heeft ten belope van de nog verschuldigde bijdragen binnen de maand na de ontvangst van dit geld, geniet hij ook een vermindering van de aangerekende verwijlintresten ten belope van 20 %.

Dwingende redenen van billijkheid of redenen van nationaal of gewestelijk economisch belang

De werkgever die alle vervallen bijdragen betaalt en die, hetzij dwingende billijkheidsredenen, hetzij dringende redenen van nationaal of gewestelijk economisch belang kan inroepen, mag deze redenen bij de RSZ laten gelden. Wanneer het Beheerscomité van de RSZ de gegrondheid ervan erkent, mag het bij een met eenparigheid van stemmen getroffen gemotiveerde beslissing, bij wijze van uitzondering, de vermindering van de toegepaste bijdrageopslagen van 50 % op 100 % brengen.