Activaplan : nieuwe categorie van rechtgevende werkzoekenden vanaf 1 juli 2013


62632

Alhoewel het koninklijk besluit nog niet in het Belgisch Staatsblad is verschenen voorziet de RSZ in haar instructies vanaf 1 juli 2013, naast de reeds bestaande, in een nieuwe doelgroepvermindering voor langdurig werkzoekenden (Activaplan).

Betrokken werknemers

De aan te werven werknemers moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

• geen 27 jaar oud zijn op de datum van aanwerving;
• werkzoekend zijn op de datum van aanwerving;
• werkzoekend geweest zijn gedurende minstens 312 dagen in de maand van indienstneming en de 18 kalendermaanden daaraan voorafgaand;
• laaggeschoold zijn (d.w.z. geen diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs).

Toegekende voordelen

De werkgever geniet de volgende voordelen als hij deze werknemers aanwerft:

1. gedurende 12 kwartalen een vermindering van de verschuldigde RSZ-werkgeversbijdragen ten belope van maximum 1500 € per kwartaal;

2. gedurende de maand van aanwerving en de 35 volgende maanden wordt het nettoloon van de werknemer ten belope van maximum 500€ per maand geactiveerd, d.w.z. ten laste genomen door de RVA. De werkgever trekt dit bedrag af van het verschuldigde nettoloon en de werknemer vraagt de betaling ervan aan de RVA.

Procedure

De werknemer moet zoals in de andere gevallen van Activaplan in het bezit zijn van een werkkaart Activa (C40 of C41) die hij dan aan zijn werkgever overhandigt.

Merk op : Als de werknemer beantwoordt aan de voorwaarden van twee doelgroepverminderingen (langdurig werkzoekenden en (zeer) laaggeschoolde jongeren), en indien er twee werkkaarten zijn afgeleverd (Activa + Start) dan kan de werknemer, na toepassing van de nieuwe hierboven vernoemde vermindering, nog gedurende vier kwartalen de vermindering voor jongeren doen toepassen. In dit laatste geval mag zijn refertekwartaalloon echter niet meer bedragen dan 9.000 €.