Adoptieverlof: rechten en verplichtingen van uw werknemer

Van 
88020

Wanneer uw werknemer een kind via adoptie in zijn gezin ontvangt gaat dit samen met een recht op adoptieverlof. De duur dat de werknemer afwezig kan zijn van het werk zal verschillen afhankelijk van de leeftijd van het geadopteerde kind.

1. Hoelang kan uw werknemer adoptieverlof nemen?

De werknemer die een kind adopteert, heeft recht op een adoptieverlof gedurende een aaneengesloten periode van:

  • maximum 6 weken wanneer het kind bij het begin van het verlof nog geen 3 jaar is;
  • maximum 4 weken wanneer het kind wel 3 jaar of ouder is.

De uitoefening van het recht op adoptieverlof eindigt op het moment waarop het kind de leeftijd van 8 jaar bereikt (mogelijk tijdens de opname van het verlof).

De maximumduur wordt verdubbeld (dus tot maximum 12 of 8 weken) wanneer het kind getroffen is door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66% of een aandoening heeft die tot gevolg heeft dat ten minste 4 punten toegekend worden in pijler I van de medische-sociale schaal in de zin van de regelgeving betreffende de kinderbijslag.

2. Opname van het adoptieverlof

2.1  Een aaneengesloten periode

Het adoptieverlof moet opgenomen worden in een aaneengesloten periode. De werknemer die kiest om de maximale duur van het adoptieverlof niet volledig te benutten, zal het resterende niet-opgenomen deel verliezen. Dit houdt in dat de werknemer er niet voor kan kiezen om eerst twee weken adoptieverlof te nemen en enkele maanden later nog eens twee weken.

2.2 Veelvoud van een week

Als de werknemer kiest om slechts een gedeelte van het adoptieverlof op te nemen, dan moet dit verlof ten minste een week of een veelvoud van een week bedragen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een periode van 2 weken en 3 dagen op te nemen.

2.3 Aanvang van het adoptieverlof

Het adoptieverlof moet aanvangen binnen de 2 maanden die volgen op de inschrijving van het kind als lid van het gezin van de werknemer in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar hij zijn woonplaats heeft.

3. Aanvraag van het adoptieverlof

3.1 Wanneer?

De werknemer die van plan is zijn recht op adoptieverlof uit te oefenen, moet zijn werkgever hiervan één maand voor de opname schriftelijk op de hoogte brengen.

Hij doet dit via een aangetekend schrijven of door overhandiging van een geschrift, waarvan het dubbel voor ontvangst wordt ondertekend door de werkgever. Deze kennisgeving moet de begin- en einddatum van het adoptieverlof vermelden.

3.2 Bewijs?

De werknemer moet zijn werkgever ten laatste op het moment dat het adoptieverlof aanvangt, de documenten bezorgen die aantonen dat hij het recht heeft om adoptieverlof te nemen, namelijk:

  • het bewijs van inschrijving van het kind in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister;
  • en de documenten die aantonen dat er voor het kind een adoptieprocedure werd gevoerd.

4. Bent u een vergoeding verschuldigd aan de werknemer?

Tijdens de eerste 3 dagen van het adoptieverlof behoudt de werknemer het recht op zijn normaal loon ten laste van de werkgever. Voor de periode nadien zal de werknemer een uitkering betaald krijgen door het ziekenfonds.

5. Geniet uw werknemer een ontslagbescherming?

5.1 Wat houdt de ontslagbescherming in?

De werkgever mag in principe enkel overgaan tot ontslag van de werknemer om redenen die vreemd zijn aan de opname van het adoptieverlof. De werkgever moet bewijzen dat zulke redenen voorhanden zijn.

5.2 Welke periode is de werknemer beschermd?

De ontslagbescherming vangt aan twee maanden vóór de opname van het adoptieverlof en eindigt één maand na het einde ervan.

5.3 Hoeveel bedraagt de beschermingsvergoeding ?

De werkgever die toch overgaat tot ontslag zonder gewettigde redenen moet de werknemer een forfaitaire vergoeding betalen gelijk aan het loon van drie maanden.

De  beschermingsvergoeding kan gecumuleerd worden met een opzeggingsvergoeding. Zij kan echter niet gecumuleerd worden met andere beschermingsvergoedingen.

 

Bron:

Art. 30ter Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, B.S., 22 augustus 1978.