Bedrijfsvoorheffing: belangrijke wijziging voor niet-inwoners


67549

In de Belgische fiscale wetgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen rijksinwoners en niet-rijksinwoners die inkomsten in België verkrijgen. Zo zijn bijvoorbeeld bepaalde persoonlijke aftrekken en belastingverminderingen (vb. belastingvrije som, al dan niet voor kinderen of andere personen ten laste) enkel van toepassing op de Belgische belastingplichtige rijksinwoners, de daarmee gelijkgestelde niet-rijksinwoners of de bevoorrechte niet-rijksinwoners (inwoners van Nederland, Frankrijk en Luxemburg ingevolge een niet-discriminatiebepaling in het dubbelbelastingverdrag met België).

Daarnaast worden de Belgische rijksinwoners wel belast op hun wereldwijd inkomen. Een dubbelbelastingverdrag kan die belastingbevoegdheid echter beperken voor wat de in het buitenland behaalde inkomsten betreft.

Bepaalde niet-rijksinwoners worden in de personenbelasting gelijkgesteld met rijksinwoners. Het gaat om volgende categorieën:

  1. niet-rijksinwoners die gedurende het volledige belastbare tijdperk een tehuis hebben gehouden in België (hierna, niet-inwoners met tehuis): het gaat om niet-inwoners die zich (al dan niet met hun gezin) gedurende het ganse jaar in België hebben gevestigd voor zover het verblijf in België nog steeds van tijdelijke, niet-duurzame aard kan worden beschouwd. Het zijn:

    • de in België woonachtige buitenlandse kaderleden en vorsers die de hoedanigheid van niet-inwoner hebben en op wie het bijzondere aanslagstelsel uiteengezet in de desbetreffende Circulaire van toepassing is. Zij worden enkel belast op hun Belgische inkomsten, maar kunnen daarvoor van de persoonlijke aftrekken en verminderingen genieten.
    • buitenlandse diplomatieke en consulaire ambtenaren alsmede hun inwonende gezinsleden;
    • onder bepaalde voorwaarden, andere buitenlandse openbare ambtenaren;
    • ambtenaren van sommige internationale of supranationale organisaties.
  2. niet-rijksinwoners die niet gedurende het volledige belastbare tijdperk een tehuis hebben gehouden in België die kunnen aantonen dat zij gedurende dat jaar ten minste 75 % van hun binnenlandse en buitenlandse nettoberoepsinkomsten in België hebben behaald;
  3. de bevoorrechte (inwoners van Griekenland en Marokko) en proportioneel bevoorrechte (inwoners van Frankrijk, Nederland en Luxemburg) niet-rijksinwoners op basis van een non-discriminatiebepaling in een overeenkomst tot vermijden van dubbele belasting gesloten tussen hun land van herkomst en België.

De wet van 8 mei 2014 heeft die eerste categorie nu opgeheven, met ingang vanaf aanslagjaar 2015. Dat betekent dat niet-rijksinwoners in de personenbelasting enkel nog maar kunnen genieten van de persoonlijke aftrekken en verminderingen voor zover zij zich kunnen baseren op een non-discriminatiebepaling of voor zover zij aan bovenstaande 75%-regel voldoen.

Dat laatste kan bijvoorbeeld problematisch zijn voor buitenlandse kaderleden die regelmatig reizen en daardoor meer dan 25 % in het buitenland werken. De belastingdruk op die categorie zal dus aanzienlijk stijgen.

Wat verandert er nu voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing?

Hetzelfde onderscheid als hierboven werd ook gemaakt voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing, hoewel de 75%-regel daar afwijkt van die in de personenbelasting (zie hieronder). Zo kan schaal I of II (met bijhorende verminderingen voor gezinslasten, voor persoonlijke bijdragen in een groepsverzekering en voor lage of gemiddelde bezoldigingen) in de bedrijfsvoorheffing toch toegepast worden op bepaalde niet-rijksinwoners.

Aangezien de wet van 8 mei 2014 de notie ‘niet-inwoners met tehuis’ heeft afgeschaft, kunnen de schalen I of II enkel nog worden toegepast op:

  1. niet-rijksinwoners die bezoldigingen genieten (75 %-regel in de bedrijfsvoorheffing):

    • voor in België geleverde prestaties;
    • ingevolge één of meerdere arbeidsovereenkomsten die het volledig kalenderjaar bestrijken;
    • en voor zover die arbeidsprestaties ten minste 75 % van de wettelijk voorziene arbeidsduur bedragen;
  2. de bevoorrechte niet-inwoners (inwoners van Griekenland en Marokko). Op de bezoldigingen van de proportioneel bevoorrechte niet-inwoners zal altijd schaal III moeten worden toegepast, tenzij zij voldoen aan bovenstaande 75%-regel.

De afschaffing van de niet-inwoners met tehuis in de bedrijfsvoorheffing treedt in werking vanaf 1 juli 2014