Behoud van gsm-nummer na ontslag

Van 

Vanaf 1 januari 2024 kunnen werknemers de teruggave van hun gsm-nummer vragen aan hun ex-werkgever indien ze vóór de indiensttreding ook al eigenaar waren van dit nummer.


1. Situering

Het gebeurt soms dat een werkgever en werknemer overeenkomen dat het persoonlijk gsm-nummer van de werknemer wordt overgenomen door de werkgever. Aangezien de werkgever een abonnement afsluit voor dit nummer en (eventueel een gedeelte van) de kosten ten laste neemt, gaat de werknemer vaak akkoord. De werknemer gebruikt in dit geval dus hetzelfde gsm-nummer voor zowel privé- als professionele doeleinden.

De werkgever verkreeg hierdoor tot eind 2023 het gebruiksrecht van het gsm-nummer en werd er dus eigenaar van. Bijgevolg kreeg de werknemer dit nummer bij een eventueel ontslag niet terug voor persoonlijk gebruik. Tenzij er contractueel afspraken werden gemaakt over de teruggave van het gsm-nummer, was de werknemer genoodzaakt om zich te abonneren op een nieuw gsm-nummer. 

Gelet op de digitalisering, zorgde dit voor een vervelende situatie voor de werknemer. Tegenwoordig wordt een gsm-nummer namelijk niet enkel gebruikt om te bellen met privécontacten, maar wordt het ook gekoppeld aan verschillende applicaties zoals bijvoorbeeld Whatsapp en sociale media. Daarnaast wordt het ook gebruikt om iemand te identificeren (bankapps, itsme, gezondheidstoepassingen,…).  Het veranderen van een telefoonnummer heeft dus een grote impact op het gebruik van tal van applicaties die aan dat nummer zijn gekoppeld.

2. Behoud van oorspronkelijk gsm-nummer

Om hieraan tegemoet te komen, wordt vanaf 1 januari 2024 expliciet door de wet voorzien dat werknemers het gebruiksrecht van hun gsm-nummer kunnen terugvragen voor zover dit nummer vóór de indiensttreding reeds aan hen toebehoorde.

Het gaat dus niet over de situatie waarbij de werknemer een volledig nieuw gsm-nummer van de werkgever krijgt en tegelijkertijd zijn persoonlijk nummer behoudt. In dit geval staat de werknemer het gebruiksrecht van het nummer terug af op het einde van de arbeidsovereenkomst.

3. Enkel op verzoek van de werknemer

De teruggave van het gsm-nummer aan de werknemer gebeurt niet automatisch.

De werknemer moet de teruggave van het gebruiksrecht schriftelijk (bv. per mail) en met vermelding van de datum vragen binnen één maand vanaf de datum van beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het is niet verplicht om dit verzoek aangetekend te versturen.

Wanneer de werknemer een geldig verzoek heeft gericht aan de werkgever, waarbij deze voorwaarden zijn nageleefd, kan de teruggave van het gsm-nummer nooit worden geweigerd. De wijze waarop de arbeidsovereenkomst werd beëindigd (onderling akkoord, ontslag door werknemer, ontslag wegens dringende reden,…), speelt hierbij geen rol.

Tip: voor werknemers met een belangrijke commerciële functie wordt best een nieuw gsm-nummer voorzien. Hierdoor kan de werkgever het gsm-nummer achteraf behouden voor de verderzetting van het contact met klanten.

Bron: Wet van 18 december 2023 teneinde het gebruiksrecht van gsmnummers van werknemers te garanderen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst