Belastingkrediet voor werknemers met een laag loon


51391

In het kader van haar bemiddelingsvoorstel voor het interprofessioneel akkoord 2011-2012 (IPA), wilt de regering vanaf inkomstenjaar 2011 een nieuw belastingkrediet invoeren voor werknemers en bedrijfsleiders met een laag loon waardoor hun nettoloon op jaarbasis met 120 euro wordt opgetrokken.

1. Belastingkrediet voor werknemers en bedrijfsleiders met een laag loon

Het belastingkrediet zal niet alleen van toepassing zijn op bezoldigingen van werknemers maar ook op bezoldigingen die bedrijfsleiders ontvangen indien zij met hun vennootschap verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst.
Zij moeten wel onderworpen zijn aan alle takken van de sociale zekerheid.

2. Bedrag van het belastingkrediet

Het belastingkrediet is gelijk aan 5,7 % van de werkbonus die effectief werd toegekend op de in het betrokken belastbaar jaar toegekende bezoldigingen.

De werkbonus is een vermindering van de persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen die wordt toegekend aan werknemers met een laag loon. Meer informatie over deze "werkbonus" vindt u op de portaalsite van de RSZ.

Het belastingkrediet bedraagt maximum 120 euro per belastbaar jaar (geïndexeerd bedrag voor aanslagjaar 2012). Dit maximumbedrag stemt overeen met 5,7 % van het maximumbedrag op jaarbasis van de werkbonus, te weten 2.100 euro.
Net zoals de werkbonus, zal het belastingkrediet degressief zijn in functie van de hoogte van het refertemaandloon, gaande van 120 euro per jaar voor maandlonen tot 1. 415,24 euro tot 0 euro voor maandlonen boven 2.247,83 euro.

3. Belastingen

Het nieuwe belastingkrediet is:

  • verrekenbaar met de personenbelasting en de belasting der niet-inwoners;
  • terugbetaalbaar.

Net als de bestaande belastingkredieten, wordt het nieuwe belastingkrediet ook buiten beschouwing gelaten voor de berekening van de aanvullende gemeente- en agglomeratiebelasting evenals voor de berekening van de opcentiemen ten bate van de Staat in de belasting der niet-inwoners.

4. Bedrijfsvoorheffing

Het belastingkrediet wordt reeds verrekend in de bedrijfsvoorheffing die moet ingehouden worden op de betrokken bezoldigingen. Een koninklijk besluit werd hiervoor reeds genomen. Zie hieromtrent het artikel dat op 23 maart 2011 is verschenen op onze website.

5. Datum van inwerkingtreding van het belastingkrediet

Indien het wordt goedgekeurd, dan zal het belastingkrediet toegepast worden vanaf het inkomstenjaar 2011 - aanslagjaar 2012.