Bijkomend supplement van 5 euro in geval van tijdelijke werkloosheid vanaf 2024

Van 

Werkgevers zullen vanaf 1 januari 2024 aan de werknemers die ze in tijdelijke werkloosheid (met uitzondering van overmacht) plaatsen voor elke door de werkloosheid vergoede dag een bijkomend supplement van 5 euro moeten betalen.


Vanaf 1 januari 2024 worden de uitkering ingeval van tijdelijke werkloosheid (met uitzondering van overmacht) niet langer berekend op 65 % maar wel op 60 % van het (begrensd) loon. De regering heeft voorzien dat deze daling gedeeltelijk zal gecompenseerd worden doordat de betrokken werknemer een bijkomend supplement bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangt. Dit supplement zal betaald worden door ofwel zijn werkgever ofwel het fonds voor bestaanszekerheid wanneer dit op sectoraal niveau zou worden voorzien door een algemeen verbindend verklaarde cao.

Het KB dat moet voorzien in een daling van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen vanaf 2024 werd intussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 december 2023.

Toepassingsgebied

Zowel arbeiders als bedienden hebben recht op het bijkomend supplement dat moet worden betaald voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van (medische) overmacht.

Bedrag van het supplement

Het supplement bedraagt 5 euro. Het bedrag van het supplement is gekoppeld aan de spilindex geldend op 1 januari 2024 en het verhoogt volgens het indexcijfer van de consumptieprijzen.

Recht op betaling

Werknemers waarvan het maandloon niet hoger is dan 4000 euro

Het supplement moet betaald worden voor elke dag waarvoor een uitkering tijdelijke werkloosheid wordt betaald.

Werknemers waarvan het maandloon hoger is dan 4000 euro

Het supplement moet betaald worden voor elke dag waarvoor een uitkering tijdelijke werkloosheid wordt betaald én dit maar pas vanaf de 27ste dag tijdelijke werkloosheid bij dezelfde werkgever in het kalenderjaar. Met de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht wordt geen rekening gehouden. Voor de eerste 26 dagen tijdelijke werkloosheid bij dezelfde werkgever in het kalenderjaar moet dus geen supplement betaald worden.

Het bedrag van 4.000 € zal jaarlijks en voor de eerste maal vanaf 2025 aangepast worden zoals de loongrenzen vermeld in de wet op de arbeidsovereenkomsten.  

Voor elke dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering

Het supplement van 5 euro moet worden toegekend “voor elke dag gedekt door een werkloosheidsuitkering”.

Werknemers krijgen dus alleen een supplement voor de dagen waarop ze een werkloosheidsuitkering ontvangen, dat wil zeggen maximaal 6 dagen per week.

Verplichting tot betaling  

De werkgever is ertoe gehouden het supplement van 5 euro te betalen, tenzij de betaling ervan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van een Fonds voor Bestaanszekerheid.

Karakter van “bijkomend” supplement

Zoals hierboven reeds vermeld, zal het bedrag van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen dalen vanaf 2024. Aangezien het nieuwe supplement van 5 euro deze daling moet compenseren, zal dit supplement dus moeten betaald worden bovenop bestaande supplementen die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen.

Dit betekent dus dat:

  • dit supplement zal moeten betaald worden bovenop de wettelijke minimale toeslag van 2 euro voor arbeiders in geval van tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis, slecht weer en economische redenen;
  • dit supplement zal moeten betaald worden bovenop de wettelijke minimale toeslag van 5 euro (of 6,22 euro indien de werkgever gebruik maakt van de aanvullende cao 172 van de NAR) in geval van economische werkloosheid voor bedienden;
  • wanneer een sectorale cao reeds een hoger supplement toekent aan arbeiders en/of bedienden dan de wettelijk voorziene minimale toeslagen voor arbeiders en bedienden in geval van tijdelijke werkloosheid, het nieuwe supplement nog bovenop de sectorale toeslag zal moeten betaald worden.

Uitzondering

De werkgever moet het supplement niet betalen indien een collectieve arbeidsovereenkomst de werkgever verplicht:

  • om de werknemer, in geval van tijdelijke werkloosheid, de betaling van een percentage van zijn loon te waarborgen
  • en alleen voor zover dit percentage de werknemer een bedrag waarborgt dat ten minste gelijkwaardig is aan het bedrag waarop hij recht zou hebben mocht hij wel recht hebben op het supplement van 5 euro.

Aangezien de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen vanaf 1 januari 2024 zullen worden berekend op 60 % in plaats van 65 % van het (begrensd) loon, zal de werkgever worden vrijgesteld van de verplichting tot betaling van het supplement van 5 euro indien de werknemer onder de toepassing valt van een cao die hem het behoud van een percentage van het vroegere loon garandeert.

Opgelet! Deze uitzondering wordt voorzien door een wetsontwerp en is dus nog niet definitief. Van zodra de definitieve wettekst wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, brengen wij u hiervan op de hoogte.

Nog verschillende onduidelijkheden

Er zijn momenteel nog verschillende onduidelijkheden omtrent de toepassing van het nieuwe supplement, onder andere over:

  • de berekening van het brutomaandloon van 4000 euro om te bepalen of een werknemer onmiddellijk recht heeft op het supplement dan wel pas vanaf de 27ste dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering: met welke loonelementen moet voor de berekening van dit bedrag rekening gehouden worden? Moet dit bedrag voor deeltijdse werknemers geproratiseerd worden? …
  • de voorziene uitzondering: moeten werkgevers die het nettoloon van hun werknemers volledig of gedeeltelijk (bvb. 80 of 90%) waarborgen in geval van tijdelijke werkloosheid dit supplement nog betalen, ook al is dit niet via cao geregeld?

Van zodra wij hierover meer informatie ontvangen, brengen wij u hiervan op de hoogte.

Datum van inwerkingtreding

Het bijkomend supplement van 5 euro geldt voor elke dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering vanaf 1 januari 2024.

 

Bronnen:

  • Wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen, B.S. van 23 november 2023.
  • Ontwerp van programmawet., doc. 55/3697, www.dekamer.be