Bijkomende maandelijkse melding aan de RVA van de eerste effectieve werkloosheidsdag voor technische en economische werkloosheid: het koninklijk besluit is er!


59507

In ons artikel van 20 september 2012 hebben wij u reeds ingelicht over de verstrenging van de controle op de tijdelijke werkloosheid door de elektronische mededeling aan de RVA van de eerste effectieve werkloosheidsdag van elke maand te veralgemenen voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid, in casu dus ook voor technische werkloosheid en economische werkloosheid voor ondernemingen die niet tot de bouwsector behoren (zowel voor arbeiders als bedienden).

Een koninklijk besluit moest nog de verdere modaliteiten alsook de datum van inwerkingtreding van deze bijkomende maandelijkse mededeling aan de RVA van de eerste effectieve werkloosheidsdag voor economische en technische werkloosheid bepalen.

Volgens de instructies van de RVA zou deze verplichting gelden vanaf 1 oktober 2012.

Wij kunnen u bevestigen dat het koninklijk besluit dat de uitvoeringsmodaliteiten en de datum van inwerkingtreding van deze nieuwe verplichting bepaalt, op 4 oktober 2012 is verschenen in het Belgisch Staatsblad.

Inhoud van de mededeling

De mededeling aan de RVA moet volgende gegevens bevatten:

-         de naam, het adres en het ondernemingsnummer van de werkgever of de onderneming;

-         de naam, de voornaam, het INSZ-nummer van de werkloos gestelde werknemer;

-         de eerste dag waarop de arbeidsovereenkomst in de gestelde maand geschorst wordt. Bij technische stoornis situeert deze eerste dag zich, tijdens de eerste maand van de schorsing, na de periode van 7 dagen gewaarborgd loon;

-         het volledige adres van de plaats waar de werkloos gestelde werknemer die dag normaal zou gewerkt hebben;

-         enkel bij technische stoornis: de aard van de technische stoornis.

Tijdstip

De mededeling moet verricht worden in elke kalendermaand:

-         ofwel de eerste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bij technische stoornis situeert deze eerste dag zich, tijdens de eerste maand van schorsing, na de periode van 7 dagen gewaarborgd loon);

-         ofwel de gewone activiteitsdag die erop volgt;

-         ofwel, indien de werkgever met zekerheid weet dat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst werkelijk geschorst zal worden, op de gewone activiteitsdag die voorafgaat aan de eerste effectieve werkloosheidsdag.

Inwerkingtreding

Conform de instructies van de RVA, treedt deze nieuwe regeling in werking vanaf 1 oktober 2012.

 

Bron: Koninklijk besluit tot uitvoering van Hoofdstuk 2 van Titel 4 van de programmawet van 22 juni 2012.