Brussel: nieuwe aanwervingssteun in zones van economische uitbouw in de stad

Van 
94063

Op 15 mei 2019 zal in Brussel een nieuwe aanwervingsmaatregel in werking treden. De steun heeft betrekking op de aanwerving van nieuwe werknemers die in een zone van economische uitbouw in de stad wonen.

Een Zone van Economische Uitbouw in de Stad (ZEUS) is een specifieke zone die door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering wordt afgebakend en gekenmerkt wordt door een hoge werkloosheidsgraad en inwoners met een laag inkomen. Deze zones strekken zich uit over verschillende wijken langs het kanaal, in de gemeenten Anderlecht, Brussel, Vorst en Sint-Jans-Molenbeek.

In deze zones werden verschillende financiële incentives ingevoerd voor ondernemingen die in deze zones gevestigd zijn om hen ertoe aan te zetten werknemers in dienst te nemen die in deze zone wonen.

Een van deze incentives is een steunmaatregel die op 15 mei 2019 in werking zal treden. We geven u hierna de inhoud ervan.

Betrokken werkgevers

De aanwervingssteun is gericht op ondernemingen met een vestigingseenheid in een ZEUS.

De exacte lijst van de wijken in de ZEUS staat vermeld in het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 11 oktober 2018 tot bepaling van de zones van economische uitbouw in de stad, BS, 24 oktober 2018.

NB:  bepaalde bedrijfssectoren zijn van de steun uitgesloten.

Betrokken aanwervingen

Om de steun te ontvangen, moet de betrokken werkgever een nieuwe werknemer in dienst nemen die op het moment van de aanwerving minstens 6 maanden in een ZEUS woonachtig is.

Vanaf zes maanden voor de steunaanvraag tot zes maanden na de aanwerving van de werknemer mag de werkgever geen betrekking afschaffen die vergelijkbaar is met de functie die de aangeworven werknemer uitoefent.

Vorm en bedrag van de steun

De aanwervingssteun bestaat uit een toelage van 3.000 euro voor het eerste tewerkstellingsjaar en 6.000 euro voor het tweede jaar. Een onderneming kan slechts één toelage per werknemer ontvangen. Bovendien is het aantal gesubsidieerde aanwervingen beperkt tot drie aanwervingen per begunstigde, per kalenderjaar.  

Tewerkstellingsvoorwaarden

De werknemer moet in dienst worden genomen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur van minimum 2 jaar. De werkgever moet hem minstens 2 jaar in dienst houden.

De werknemer moet voltijds worden tewerkgesteld. In het geval van een vermindering van de arbeidsduur van de werknemer wordt het bedrag van de steun vanaf de wijziging evenredig verminderd met de vermindering. De steun gaat volledig verloren bij tewerkstelling onder halftijdse dienstbetrekking.

Als de aangeworven werknemer de onderneming verlaat na  indiening van de steunaanvraag, kan de werkgever de steun behouden op voorwaarde dat hij binnen zes maanden na het vertrek van de werknemer een andere persoon in dienst neemt die eveneens de steunvoorwaarden vervult.

De werkgever kan slechts eenmaal per steundossier overgaan tot dit type vervanging.

Als de werkgever de aangeworven werknemer niet volgens deze voorwaarden vervangt, dan wordt het bedrag van de steun verminderd in verhouding tot de duur van de arbeidsbetrekking.

Aanvraagprocedure en betaling van de steun

De begunstigde moet de steunaanvraag indienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW) door middel van een modelformulier dat op de website van BEW beschikbaar zal zijn.

BEW moet de steunaanvraag binnen twee maanden na de ondertekening van de arbeidsovereenkomst ontvangen.

De steun wordt in twee schijven betaald. De eerste schijf wordt betaald na afloop van het eerste tewerkstellingsjaar. De tweede schijf wordt betaald na afloop van het tweede tewerkstellingsjaar.

BEW moet de bewijsstukken voor de schijven binnen drie maanden na het einde van het betrokken tewerkstellingsjaar ontvangen.

De nadere regels voor de betaling van de steun worden vastgelegd in de beslissing tot toekenning van de steun.

 

Bronnen:

  • Ordonnantie van 3 mei 2018 betreffende de steun voor de economische ontwikkeling van ondernemingen, BS, 22 mei 2018 (art. 25);

  • Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 31 januari 2019 betreffende de aanwervingssteun in de Zones van Economische Uitbouw in de Stad, BS, 8 februari 2019;

  • Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 11 oktober 2018 tot bepaling van de zones van economische uitbouw in de stad, BS, 24 oktober 2018.