Cafetariaplannen zijn ook helemaal geschikt voor KMO’s

Van 

Group S gaat verder dan alleen loonadministratie. “Alternatieve verloning via een cafetariaplan vormt binnen ons extra dienstenpakket als HR-specialist één van de specialiteiten van ons bedrijf”, vertelt Linda Schippers, Business Development Manager bij Group S. Met ons Flex Plan kunnen zelfs KMO’s op een makkelijke manier hun medewerkers belonen en verlonen."


Is er behoefte aan een andere vorm van verloning?

Tijdens gesprekken met ondernemers merkt Linda Schippers een groeiende interesse in alternatieve beloningsmogelijkheden. "Natuurlijk is loonadministratie belangrijk, maar bij Group S doen we veel meer. Alternatieve verloning is daar een goed voorbeeld van. Grote bedrijven zijn al bekend met cafetariaplannen, en nu groeit ook bij KMO’s de vraag.
We merken dat het voor KMO’s niet altijd makkelijk is om zelf zo'n plan op te zetten, omdat ze vaak niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden."

Een gebruiksvriendelijk cafetariaplan

Met het Flex Plan helpt Group S bedrijven op een eenvoudige manier een cafetariaplan te implementeren. Linda legt uit: "Als werkgever bepaal je zelf welk deel van het loon van een werknemer je in het cafetariaplan opneemt. Binnen dit kader kunnen medewerkers dan kiezen uit verschillende voordelen die het best aansluiten bij hun persoonlijke situatie of wensen. Je kan het vergelijken met een menukaart. Sommige alternatieve verloningsvormen zijn fiscaal of sociaal voordelig, omdat er minder bedrijfsvoorheffing en zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Natuurlijk gelden er wel specifieke voorwaarden in die situaties."

Omruilen voor extra voordelen

Bij alternatieve verloning kunnen werknemers soms RSZ-bijdragen besparen. "Dit betekent bijvoorbeeld dat je zonder extra kosten een bruto eindejaarspremie van 2000 euro kunt omzetten naar een mooi extraatje van 2500 euro in het Flex Plan. Medewerkers kunnen zo extra budget vrijmaken door:

  •  premies in te ruilen,
  • maximaal 5 extra vakantiedagen te verkopen,
  • het budget voor de bedrijfswagen te verlagen of
  • af te zien van collectieve verzekeringen."

Welke voordelen zijn er in het Flex Plan?

Na het bepalen van het flexibele budget en de inruilmogelijkheden per medewerker, kiezen medewerkers uit verschillende voordelen.
We onderscheiden vier grote gebieden:

  1. Mobiliteit met onder andere fietsleasing, een bedrijfswagen en een tankkaart.
  2. Op financieel gebied kan het gaan om cash, warrants of het terugbetalen van pensioensparen.
  3. Technologische extra's omvatten een tablet, laptop, desktop, smartphone of andere IT-accessoires.
  4. Ook op het gebied van welzijn zijn er creatieve opties. Denk bijvoorbeeld aan een hospitalisatieverzekering, verzekering ambulante zorg, strijk- en kinderopvangdiensten, tand- en oogverzekeringen, en de aankoop van maximaal 5 extra vakantiedagen.

Andere extra diensten

Naast alternatieve verloning via cafetariaplannen zet Group S sterk in op digitalisatie. "We voorzien onze klanten van slimme digitale tools om manueel werk te verminderen en de personeelsadministratie te vergemakkelijken. Deze tools zijn gekoppeld aan onze loonmotor. We bieden ook digitale apps aan die zelfs door niet-Group S -klanten kunnen worden aangeschaft. Met AAPI hebben we een handige digitale planningstool ontwikkeld voor horecazaken. Alle communicatie met flexiwerkers en jobstudenten verloopt via de app. Binnenkort breiden we deze functionaliteit uit naar de zelfstandige kleinhandel. We hebben ook specifieke softwaretools ontwikkeld voor dienstenchequebedrijven en de organisatie van sociale verkiezingen bij grotere ondernemingen", aldus Linda Schippers.

 

Mogelijk gemaakt door: Synaps