De tewerkstelling van studenten in 2011


51624

De zomermaanden zijn traditioneel piekmomenten voor wat betreft de studentenarbeid. Ook dit jaar zullen wederom talloze studenten tewerkgesteld worden in de verschillende sectoren. Om die reden worden de belangrijkste bepalingen in verband met de studentenarbeid in herinnering gebracht.

Wie mag een studentenjob doen?

Iedere jongere van 15 jaar of ouder die niet meer onderworpen is aan de voltijdse leerplicht en die nog onderwijs volgt, kan in principe als student werken (middelbaar-, kunst-, technisch-, hoger- of universitair onderwijs).

Studenten die sedert meer dan 6 maanden ononderbroken verbonden zijn met een arbeidsovereenkomst, studenten die avondcursussen of dagcursussen volgen met beperkt lesrooster en studenten die als stagiair onbezoldigde arbeid verrichten in het kader van hun studies kunnen geen studentenovereenkomst sluiten.

Studenten die deeltijds onderwijs volgen kunnen een studentenovereenkomst sluiten op voorwaarden dat zij niet met een deeltijdse arbeidsovereenkomst of een deeltijdse stageovereenkomst werken, geen leertijd doormaken met een leerovereenkomst voor werknemersberoepen of een leerovereenkomst voor zelfstandigen en KMO's; geen overbrugginguitkeringen ontvangen en enkel werken als student tijdens de schoolvakanties.

Bijzondere regels van een studentenovereenkomst

De studentenovereenkomst moet voor elke student afzonderlijk schriftelijk worden vastgelegd, en dit ten laatste op het ogenblik dat de student in dienst treedt.

Deze studentenovereenkomst moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten: identiteit, datum van het begin en het einde van de uitvoering van de overeenkomst, dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur, eventuele beding van proeftijd, enz . Een standaardmodel "studentenovereenkomst" met alle nodige gegevens kan u terugvinden op onze website (Zie: www.groeps.be>Online documenten>contract>Studenten).

Voor iedere student moet de indienst- en uitdiensttreding elektronisch aangegeven worden (Dimona aangifte).

Op de eerste werkdag moet de student een afschrift ontvangen van het arbeidsreglement. De werkgever moet het ontvangstbewijs van het arbeidsreglement door de student laten ondertekenen. Een exemplaar van de overeenkomst en een kopie van het ontvangstbewijs moeten worden gestuurd naar de Sociale Inspectie binnen 7 kalenderdagen volgend op de indiensttreding. De werkgever die een Dimona aangifte doet voor zijn student, wordt van deze verplichting vrijgesteld.

De studentenovereenkomst is een sociaal document dat 5 jaar bewaard moet worden.

Hoeveel kan een student verdienen?

Het loon van de studenten mag, behoudens afwijkende bepalingen, niet minder bedragen dan de minima die vastgesteld zijn door de collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten door het bevoegde paritair comité of bij ontstentenis ervan mag het loon niet minder bedragen dan het gemiddeld minimum maandinkomen vastgesteld door de Nationale Arbeidsraad. Merk op dat het gemiddeld minimum maandinkomen van de Nationale Arbeidsraad niet van toepassing is op de werknemers die gewoonlijk zijn tewerkgesteld gedurende periodes die minder dan één kalendermaand bedragen.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van het gemiddelde minimuminkomens die gelden sinds 1 mei 2011.

Leeftijd % Maandloon Uurloon ( 38u week) (Uurloon 39u week)
21 100 1443,54 8,77 8,54
20 94 1356,93 8,24 8,03
19 88 1270,32 7,71 7,52
18 82 1183,70 7,19 7,00
17 76 1097,09 6,67 6,49
16 70 1010,48 6,14 5,98

De student heeft dus, behoudens afwijkende bepalingen, recht op hetzelfde minimumloon als de andere werknemers van de categorie waartoe hij behoort, rekening houdend met de beroepskwalificatie en het eraan verbonden minimumloon zoals vastgesteld in de sectorale CAO die van toepassing is.

Hoe een studentenovereenkomst beëindigen ?

De studentenjob neemt automatisch een einde bij het verstrijken van de in de studentenovereenkomst voorziene duur. Elke partij heeft het recht om deze overeenkomst vroeger te beëindigen. De opzeggingstermijnen voor een studentenovereenkomst van minder dan 1 maand zijn voor de werkgever 3 kalenderdagen, voor de student 1 kalenderdag. Voor overeenkomsten van minstens 1 maand moet de werkgever een opzegtermijn van 7 kalenderdagen respecteren en de student één van 3 kalenderdagen. De opzegging moet betekend worden volgens de normale procedurevoorwaarden met aanvang op maandag volgend op de week van betekening.

De studentenovereenkomst en de RSZ.

Principe

De werkgever die een student tewerkstelt, is verplicht de student aan te geven bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en moet op het loon dat hij aan die student toekent sociale zekerheidsbijdragen inhouden en de werkgeversbijdragen betalen.

Belangrijke afwijking

Sommige studenten worden uitgesloten van het stelsel van de sociale zekerheid, mits voldaan is aan volgende voorwaarden:

a) de student is tewerkgesteld met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten met de nodige vermeldingen;

b) en de tewerkstelling gedurende een kalenderjaar niet meer dan 46 arbeidsdagen bedraagt, verdeeld als volgt :

  • 23 arbeidsdagen in de loop van de maanden juli, augustus en september (1ste periode)
  • 23 arbeidsdagen gedurende de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling, met uitzondering van de maanden juli, augustus en september (2de periode).

Hoe de arbeidsdagen tellen ?

Onder arbeidsdagen moet men verstaan : de dagen normale werkelijke arbeid; de dagen waarop geen arbeid wordt verricht maar waarvoor de werkgever zijn recht op loon behoudt en waarop sociale zekerheidsbijdragen worden ingehouden (feestdagen, klein verlet, dagen gewaarborgd loon bij ziekte,...); de dagen inhaalrust (andere dan inhaalrust bouwbedrijf) en de dagen wettelijke vakantie door de arbeiders.

De dagen die na de overeenkomst vallen, worden niet meegeteld om de 23 arbeidsdagen te bereiken (feestdagen die binnen een periode van 14/30 dagen vallen na de beëindiging van de overeenkomst,...).

Eén gewerkte dag telt voor één arbeidsdag, ongeacht het aantal uur dat de student gepresteerd heeft die dag.

De student doet zelf de opvolging van het aantal gepresteerde arbeidsdagen per kalenderjaar. De werkgever is dus afhankelijk van een correcte verklaring van de student.

Wij raden de werkgevers aan om een "verklaring op eer" te laten ondertekenen door de student waarin deze laatste verklaart hoeveel dagen hij al gewerkt heeft.

Zo'n verklaring is niet tegenstelbaar aan de RSZ maar zij laat wel toe aan de werkgever om zich te verhalen op de student indien achteraf blijkt dat deze een valse verklaring heeft afgelegd.

Wanneer men het aantal toegestane dagen in één van de periodes heeft overschreden dan heeft dit ook gevolgen voor de andere periode.

De nieuwe studentenregeling geldt per kalenderjaar. Op 1 januari van elk kalenderjaar wordt de teller op nul gezet en dit ongeacht of de studentenovereenkomst het kalenderjaar al dan niet overschrijdt.

Maximaal aantal arbeidsdagen bij een zelfde werkgever

In geval van overschrijding, bij een zelfde werkgever, van het maximum aantal arbeidsdagen, zijn de student en de werkgever voor de volledige periode van tewerkstelling bij deze werkgever onderworpen aan de gewone RSZ bijdragen.

Maximaal aantal arbeidsdagen bij verschillende werkgevers

In geval van overschrijding van het maximum aantal arbeidsdagen in de loop van het kalenderjaar, zijn de student en de werkgever die hem tewerkstelt na het overschrijden van het maximum aantal arbeidsdagen, voor alle gepresteerde arbeidsdagen bij deze werkgever aan de gewone RSZ bijdragen onderworpen.

Bij overschrijding van het maximum aantal arbeidsdagen zal de werkgever zowel de bijdragen die ten laste zijn van de student als deze die ten laste zijn van de werkgever moeten betalen indien de bijdragen niet tijdig ingehouden werden van het brutoloon van de student.

Solidariteitsbijdrage

De werkgever die een student tewerkstelt onder de hierboven gestelde voorwaarden, moet op het loon dat hij aan deze student betaalt geen gewone Sociale Zekerheidsbijdragen inhouden, noch werkgeversbijdragen betalen. Er is wel een solidariteitsbijdrage verschuldigd op het loon (het loon aan 100 % zowel voor arbeiders als bedienden).

De werkgever moet in de 1ste periode (3de kwartaal) op dat loon 5 % (gedeelte van de solidariteitsbijdrage ten laste van de werkgever) betalen en 2,5 % (gedeelte van de solidariteitsbijdrage ten laste van de studentwerknemer) inhouden.

De werkgever moet in de 2de periode (1ste , 2de kwartaal en 4de kwartaal) op dat loon 8 % (gedeelte van de solidariteitsbijdrage ten laste van de werkgever) betalen en 4,5 % (gedeelte van de solidariteitsbijdrage ten laste van de studentwerknemer) inhouden.

Deze solidariteitsbijdrage geeft geen enkel recht op sociale zekerheidsprestaties in hoofde van de student.

Het loon van de student en de belastingen.

De werkgever is niet verplicht bedrijfsvoorheffing in te houden op het loon dat hij toekent of betaalt aan de student indien op dat loon geen "normale" sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn.

De inkomsten van de student worden afzonderlijk belast in hoofde van de student.

De student dient bijgevolg een persoonlijke belastingsaangifte van de inkomsten uit zijn arbeid in te dienen.

De werkgever die de student tewerkstelt, moet een fiscale fiche opstellen en een afschrift ervan overhandigen aan de student.
De student wiens jaarlijkse belastbare inkomsten lager liggen dan 6570€ (6830€ indien het belastbaar inkomen kleiner is dan 24410€) moet geen belastingen betalen.
De student die deel uitmaakt van het gezin van zijn ouders blijft persoon ten laste van zijn ouders indien zijn bestaansmiddelen van 2011 niet meer bedragen dan 3612,5€ bruto belastbaar (onder inkomsten vallen o.m. ook de onderhoudsuitkeringen en inkomsten uit onroerende en roerende goederen).

Toekomstige aanpassingen van de regelgeving.

Vanaf 1 januari 2012 zullen studenten gedurende 50 dagen kunnen tewerkgesteld worden tegen een voordelig tarief. De huidige regeling (2 periodes van respectievelijk 23 dagen tijdens de zomer en 23 dagen buiten de zomer) wordt afgeschaft. Het aantal dagen wordt dus opgetrokken tot 50 en gespreid over het hele jaar.

Voor meer info verwijzen wij u naar ons artikel van 29 april 2011