Detachering binnen de EU: gelijk loon voor gelijk werk?

Van 
77489

Vorige week verscheen er een bericht dat Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen de strijd wil aangaan tegen de concurrentievervalsing door goedkopere gedetacheerde buitenlandse arbeidskrachten. Zo pleitte zij voor een gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats. Die plannen werden nu bekrachtigd voor door de Europese Commissie. Wat de minimale arbeidsvoorwaarden betreft, is er voor een detachering naar België echter al in grote mate sprake van zo’n gelijkheid.

De minimale arbeidsvoorwaarden die voor gedetacheerde werknemers in het land van tijdelijke tewerkstelling moeten worden nageleefd werden bepaald in de detacheringsrichtlijn van 16 december 1996. De Europese Commissie heeft nu besloten om de detacheringsrichtlijn grondig te herzien. In de praktijk blijkt die richtlijn immers nog niet verregaand genoeg waardoor plaatselijke werknemers uit de markt worden geprijsd door goedkopere buitenlandse arbeidskrachten.

Naast het luik over de gelijke loonvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers stelt men ook voor om een maximale termijn te koppelen aan de detachering en wil men duidelijkere regels invoeren voor buitenlandse uitzendkrachten.

Wat is detachering?

Een detachering betreft hier de situatie van een werknemer die door zijn werkgever vanuit de ene EER-lidstaat (zendstaat) tijdelijk naar een andere EER-lidstaat (ontvangststaat) wordt gestuurd om daar voor rekening van die werkgever activiteiten te gaan verrichten.

Het betreft dus een tijdelijke tewerkstelling in de ontvangststaat waarbij de werknemer onder het gezag blijft van zijn werkgever in de zendstaat. Een definitieve verhuis van de tewerkstelling wordt dus niet beoogd.

Wat wil men precies wijzigen?

Gelijke loonvoorwaarden

De detacheringsrichtlijn in haar huidige vorm geeft volgens mevrouw Thyssen nog geen garantie dat een gedetacheerde werknemer op exact dezelfde wijze zal worden vergoed als een werknemer die permanent in de ontvangststaat werkt. Die richtlijn heft het voor wat de verloning betreft immers enkel over het ‘minimumloon’, een vaag begrip dat vaak ook voor discussie zorgt. Dat begrip dekt momenteel niet alle voordelen die verbonden zijn aan een tewerkstelling. Het voorstel dat mevrouw Thyssen nu heeft gelanceerd is om de volledige verloning te regelen in de detacheringsrichtlijn (o.a. ook verplaatsingsvergoedingen, eindejaarspremie, … ). Alle loonvoorwaarden die in een wet of een algemeen verbindend verklaarde cao worden opgelegd zullen daardoor moeten worden toegepast op gedetacheerde werknemers.

We wijzen er nog op dat voor een detachering naar België quasi het volledige arbeidsrecht van toepassing is op de gedetacheerde werknemers. Ook alle loon- en arbeidsvoorwaarden die zijn opgenomen in algemeen verbindend verklaarde cao’s moeten dus worden nageleefd voor de gedetacheerde werknemers. In België geldt dus al in grote mate het principe van gelijk loon voor gelijk werk.

Maximale detacheringstermijn

Een detachering is per definitie tijdelijk. De detacheringsrichtlijn bepaalt echter geen maximale termijn voor de detachering. De Europese Commissie stelt nu voor om een detachering te beperken tot 24 maanden. Wordt die termijn overschreden, moet de gedetacheerde werknemer minstens onder de dwingende bepalingen van de ontvangststaat vallen.

Voor wat de bepaling van het toepasselijke socialezekerheidsstelsel betreft bestaat er wel al een maximale termijn van 24 maanden om blijvend onderworpen te zijn aan de sociale zekerheid van de zendstaat.

Buitenlandse uitzendbureaus

Men stelt ook voor dat de loon- en arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn in een bedrijf voortaan niet alleen moeten worden toegepast op de binnenlandse, maar ook op de vanuit het buitenland gedetacheerde uitzendkrachten.

Ook dat principe is vandaag in België al van toepassing.

Wanneer treden de wijzigingen in werking?

Het voorstel van mevrouw Thyssen zal ongetwijfeld nog voer zijn voor hevige discussies tussen de verschillende lidstaten. Het valt dus nog af te wachten in welke mate de detacheringsrichtlijn effectief zal worden aangepast. Bovendien is het nadien dan nog wachten op de manier waarop die richtlijn zal worden omgezet in de nationale wetgevingen van de betrokken lidstaten.

Uiteraard houden wij jullie via onze sociale actualiteit op de hoogte van eventuele wijzigingen aan de Belgische regels rond detachering.

Nog vragen?

Onze aangeslotenen die nog vragen hebben over detachering kunnen ons hierover steeds contacteren. Hieronder vindt u ook nog drie documenten die resp. volgende vragen beantwoorden:

Bron: Persmededeling Minister van Werk en Economie Kris Peeters