Dienstencheques: afschaffing van de '60% regel' in het Vlaams Gewest

Van 
71610

De Vlaamse overheid heeft geprofiteerd van de regionalisering van de reglementering betreffende de dienstencheques om de zogenaamde '60%-regel' met ingang van het eerste kwartaal 2015 af te schaffen

Deze "60%-regel" houdt de volgende verplichting in: sinds 1 juli 2012 voorziet de federale reglementering dat per kwartaal 60% van de nieuwe dienstenchequejobs ingevuld moet worden door uitkeringsgerechtigde volledig werklozen of leefloners en dit voor elke exploitatiezetel van een erkende onderneming.

Volgens Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, was de 60%-regel niet het geschikte middel om de tewerkstelling van laaggeschoolde en langdurig werkzoekenden te verwezenlijken:  "Doordat het percentage per vestiging én per kwartaal berekend werd, was het in grote delen van Vlaanderen praktisch onmogelijk om aan de regel te voldoen. Er is niet genoeg reserve binnen de groep van werkzoekenden met een uitkering om elke keer te rekruteren. Bovendien houdt de 60%-regel geen rekening met regionale verschillen in krapte op de arbeidsmarkt". Al voegt hij er wel onmiddellijk aan toe dat hij samen met de sector aan een alternatief werkt.

Opgelet: Vermits de andere Gewesten nog geen initiatief ter zake hebben genomen, blijft de "60%-regel" gelden voor alle dienstenchequeondernemingen in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest!

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques, BS, 2 april 2015.