Doelgroepvermindering jonge werknemers: tijdelijke crisismaatregel


45039

Tot op heden genoten de jonge werknemers van hoogstens 18 jaar een beperkte onderwerping aan de RSZ alsook een vermindering van de sociale bijdragen ten bedrage van 1000€/trim. (voltijdse tewerkstelling).

De wetgever heeft nu voor de jaren 2010 en 2011 beslist het bedrag van deze vermindering van de sociale bijdragen te verhogen om zodoende de tewerkstelling van jongeren aan te moedigen.

Hieronder een overzicht van de praktische schikkingen in verband met deze vermindering.

Welke jongeren worden door de maatregel beoogd?

Algemeen zijn het de jongeren die geen 19 jaar worden in het kalenderjaar, anders gezegd de jongeren in dienst op 31 december van het jaar van hun 18de verjaardag. 

Bedoelde werkgevers?

Alle werkgevers van de openbare en privésector.

Formaliteiten?

Voor de toekenning van de bijdragevermindering worden geen andere dan hogervermelde voorwaarden vereist. Het volstaat dat de jongere in dienst is en dat zijn tewerkstelling en de gevraagde vermindering in de gepaste codes worden aangeduid op de tewerkstellingsregel in de Dmfa of DmfAPPL.

We herinneren er echter aan dat voor het bekomen van de vermindering 'jonge werknemers' de werkgever moet voldaan hebben aan zijn verplichtingen inzake startbanen.

Bedrag van de vermindering?

Een totale vrijstelling van sociale bijdragen voor jonge werknemers wordt toegekend tot het einde van het jaar waarin zij 18 jaar worden. Nadien zullen de jongeren eventueel andere bijdrageverminderingen kunnen genieten die minder hoog zijn.

Duur van de maatregel?

Het is een tijdelijke crisismaatregel die ingaat op 1 januari 2010 en eindigt op  1 januari 2012.