Elektronische registratie van de aanwezigheid op grote werven: niet-naleving ervan strafbaar vanaf 1 oktober 2014


68940

In ons artikel "Elektronische registratie van de aanwezigheid op grote werven: van start op 1 april 2014" van 12 maart 2014 meldden wij u dat er vanaf 1 april 2014 een registratieplicht wordt ingevoerd voor bepaalde personen op bepaalde werven. 

Alhoewel deze registratieplicht is ingegaan vanaf 1 april 2014, ging er maar gesanctioneerd worden ingeval van inbreuken op deze registratieplicht vanaf 1 oktober 2014.

Wij profiteren van het bereiken van deze datum om u te herinneren aan de sancties bij niet-naleving ervan.

1. Welke zijn de sancties? 

De sancties bij niet-naleving ervan zijn niet mals:

  • De werknemer/zelfstandige die de registratieplicht niet naleeft → een administratieve geldboete van 60 tot 600€
  • De werkgever die de registratieplicht niet naleeft  → een administratieve geldboete van 300 tot 3.000€ of een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6.000 € x het aantal personen in overtreding.
  • De bouwdirectie belast met de uitvoering en de (onder)aannemers die de bepalingen niet naleven,→ een administratieve geldboete van 300 tot 3.000€ of een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6.000 € x het aantal personen in overtreding.

2. Wie is verantwoordelijk voor de registratieplicht?

Aangezien de niet-naleving van de registratieplicht gesanctioneerd wordt, is het belangrijk om te herhalen wie verantwoordelijk is en hoe bijgevolg de registratieplicht praktisch het best kan georganiseerd worden. 

Elke persoon die werken in onroerende staat (zie hierboven onder punt 1) uitvoert op deze werf is verantwoordelijk om zijn aanwezigheid op deze werf te melden alvorens het werk op deze werf aan te vangen.

Dit zijn dus:

  • de (al dan niet buitenlandse) (hoofd)aannemer;
  • de (al dan niet buitenlandse) (onder)aannemer;
  • de (al dan niet buitenlandse) werkgever (al dan niet behorend tot het PC 124);
  • de (al dan niet buitenlandse) zelfstandige;
  • de (al dan niet de buitenlandse) werknemer (al dan niet behorend tot het PC 124) of uitzendkracht.

De hoofdaannemer is wel de eindverantwoordelijke die erop zal moeten toezien dat alle aannemers en onderaannemers de plicht tot registratie van de aanwezigheid respecteren.

Dit neemt niet weg dat de praktische organisatie van de registratieplicht wel kan overeengekomen worden tussen de verschillende personen op wie de aangifteplicht rust.

Zo kan de hoofdaannemer beslissen om de registratie van de aanwezigheid van alle personen op zijn werf zelf te organiseren of over te laten aan elke onderaannemer voor diens personeel. Hij kan eveneens beslissen om al dan niet de nodige middelen ter beschikking te stellen van zijn onderaannemer(s) om de aanwezigheid te kunnen registreren.

Wanneer hij dit overlaat aan zijn onderaannemer(s) moet hij wel zijn onderaannemer(s) contractueel wijzen op zijn(hun) verplichting om de op zijn werf aanwezige werknemers te registreren. Een dagelijkse supervisie of een waterdichte overeenkomst op het vlak van aansprakelijkheid ingeval van inbreuken gepleegd door alle onderaannemers die zich in de keten bevinden zijn dan wel broodnodig. Group S - Sociaal Secretariaat vzw kan zijn klanten een clausule ter beschikking stellen om in te lassen in de overeenkomst. 

Ook de werknemers zullen de verplichting hebben om hun aanwezigheid op de werf te registreren en de instructies van hun werkgever daaromtrent te volgen. Het arbeidsreglement van de onderneming zal dus moeten aangepast worden teneinde de werknemers daarop te wijzen. Group S - Sociaal Secretariaat vzw kan zijn klanten een clausule ter beschikking stellen om in te lassen in het arbeidsreglement. 

De aannemer moet zich ook ervan vergewissen dat de opdrachtgever, de vertegenwoordiger van het openbaar bestuur bij een overheidsopdracht, de bouwdirectie belast met het ontwerp, de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering en de coördinator inzake veiligheid en gezondheid in het bezit zijn van een registratiemiddel dat compatibel is met het registratieapparaat op de arbeidsplaats. Zo niet dient hij er hun een te bezorgen of contractueel te bepalen dat hij de registratie zal uitvoeren via een andere automatische registratiewijze.