Fiscale relance: Graduele versterking van de fiscale werkbonus


67263

Werknemers met een laag inkomen en/of bepaalde werknemers die het slachtoffer waren van een herstructurering bij een andere werkgever hebben via de werkbonus recht op een vermindering van hun persoonlijke socialezekerheidsbijdragen.

Diezelfde werknemers hebben daarnaast nog recht op een belastingvermindering die gelijk is aan een bepaald percentage van de daadwerkelijk verleende werkbonus, met een jaarlijks maximumbedrag.

Tot voor kort bedroeg de fiscale werkbonus nog 8,95 % van de daadwerkelijk verleende werkbonus, met een maximum van 130 EUR per jaar. Sinds 1 april 2014 werd het percentage verhoogd naar 14,40 %, zonder dat men echter ook het jaarlijks maximumbedrag heeft verhoogd.

De nieuwe wet voorziet nu de volgende graduele versterking van de fiscale werkbonus:

  • Vanaf 1 april 2014 wordt het jaarlijks maximumbedrag van de werkbonus verhoogd naar 200 EUR. Het percentage blijft evenwel gelijk aan 14,40 % van de daadwerkelijk verleende werkbonus.
  • Vanaf 1 januari 2015 wordt het percentage van de fiscale werkbonus verhoogd naar 20,15 % met een jaarlijks maximumbedrag van 280 EUR.
  • Vanaf 1 januari 2017 wordt het percentage van de fiscale werkbonus verhoogd naar 25,91 % met een jaarlijks maximumbedrag van 360 EUR.
  • Vanaf 1 januari 2019 wordt het percentage van de fiscale werkbonus verhoogd naar 31,66 % met een jaarlijks maximumbedrag van 440 EUR.

Wij wijzen er nog op dat:

  • het jaarlijks maximumbedrag niet van toepassing is in de bedrijfsvoorheffing, doch enkel in de personenbelasting. Een eventuele overschrijding van het maximumbedrag bij de berekening van de bedrijfsvoorheffing zal ook worden gecorrigeerd in de personenbelasting. Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing is er dus ook geen enkel verschil voor 2014, aangezien het percentage sinds 1 april 2014 ongewijzigd is gebleven.
  • de aangepaste percentages pas toepasbaar worden voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing van zodra bijlage III aan het KB/WIB 92, dat de berekeningsregels voor de bedrijfsvoorheffing bevat, wordt aangepast. Die aanpassing zal dus pas vanaf 1 januari 2015 vereist zijn, wanneer het percentage van de fiscale werkbonus ook wijzigt.