Gedeeltelijke afschaffing van de IPA-korting: de datum nadert

Van 
77580

In het kader van de taxshift werd er eind vorig jaar beslist om de structurele lastenvermindering voor de privésector die bestond in een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing vanaf 1 april 2016 grondig te hervormen. Het komt erop neer dat dit voordeel voor de profitsector grotendeels zal verdwijnen. Het vrijgekomen budget zal wel worden geïnvesteerd in een vermindering van de patronale socialezekerheidsbijdragen.

Wat is de IPA-korting?

De IPA-korting is een structurele lastenvermindering die wordt toegekend in de vorm van een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Ze is momenteel van toepassing op:

  • de privésector;
  • erkende uitzendbedrijven die uitzendkrachten ter beschikking stellen van werkgevers in de privésector;
  • de volgende autonome overheidsbedrijven: Belgacom, bpost, NMBS, Infrabel en HR Rail.

Het voordeel is gelijk aan 1 % van de bruto bezoldigingen (vóór inhouding van de eventueel verschuldigde socialezekerheidsbijdragen). Voor werkgevers die voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen in de zin van artikel 15, §§1 tot 6 van het Wetboek van Vennootschappen of die natuurlijke personen zijn die aan diezelfde criteria voldoen, wordt het voordeel verhoogd tot 1,12 %.

Voor de non-profitsectoren die vallen onder de regeling van de Sociale Maribel wordt 3/4 van deze vrijstelling van doorstorting besteed aan de financiering van de Sociale Maribelfondsen.

Wat verandert aan de IPA-korting vanaf 1 april 2016?

De IPA-korting werd door de Regering Michel I grondig hervormd. Ze zal immers voor een groot deel worden afgeschaft voor de profitsector.

De IPA-korting zal enkel nog van toepassing zijn op volgende werkgevers:

  1. De werkgevers uit de privésector die voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen (art. 15, §§1 tot 6 W. Venn.) of die natuurlijke personen zijn die aan diezelfde criteria voldoen. Voor deze categorie bedraagt de IPA-korting nog maar 0,12 %.

Ook de erkende uitzendbedrijven die uitzendkrachten ter beschikking stellen van deze werkgevers en die zelf voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen komen in aanmerking voor diezelfde vrijstelling.

Dat betekent dus dat de werkgevers uit de privé-profitsector die niet voldoen aan de criteria voor kleine ondernemingen geen recht meer zullen hebben op de IPA-korting.

  1. De werkgevers van de non-profitsector die vallen onder de regeling van de Sociale Maribel. Voor hen bedraagt de IPA-korting nog steeds 1 %. Indien die werkgevers eveneens voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen (artikel 15, §§1 tot 6 W. Venn.) of natuurlijke personen zijn die aan diezelfde criteria voldoen, wordt de IPA-korting verhoogd naar 1,12 %.

De besteding van 3/4 van het voordeel aan de Sociale Maribelfondsen blijft behouden.

  1. De naamloze vennootschap van publiek recht Proximus en de naamloze vennootschap van publiek recht bpost voor hun werknemers die anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten. Voor hen bedraagt de IPA-korting 1 %.

Wij wijzen er nog op dat er aan de berekeningsbasis van de IPA-korting niets wordt gewijzigd: het percentage wordt toegepast op het brutobedrag van de bezoldigingen voor inhouding van de persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen.

Wanneer treden de wijzigingen in werking?

Deze nieuwe regeling geldt voor de bezoldigingen die vanaf 1 april 2016 worden betaald of toegekend. De Koning zal nog een aantal toepassingsmodaliteiten moeten bepalen voor deze maatregel.