Hogere Activa-werkuitkering voor personen met verminderde arbeidsgeschiktheid


59713

Op 1 september 2011 werd er een nieuwe regeling van werkuitkeringen ingevoerd in het kader van Activa, met name de werkuitkering voor de  werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid. Wij verwijzen hiervoor naar ons vorig artikel over dit onderwerp: "Werkuitkering voor werkzoekenden met verminderde arbeidsgeschiktheid."

Zoals bekend betaalt de werkgever in het kader van de werkuitkeringen niet het volledige nettoloon. De RVA betaalt immers maandelijks een werkuitkering. Het bedrag en de toekenningsduur van de werkuitkering staan in functie van verschillende criteria zoals de leeftijd van de werknemers, de duur van de inschrijving als werkzoekende, de scholingsgraad, de arbeidsgeschiktheid,...

Aldus heeft de werknemer met een verminderde arbeidsgeschiktheid  die op de datum van zijn aanwerving als werkzoekende is ingeschreven of die het statuut heeft van uitkeringsgerechtigde volledige werkloze met een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 33% (de werknemers van minder dan 45 jaar oud moeten bovendien voldoen aan de voorwaarde niet schoolplichtig meer te zijn of niet te zijn ingeschreven in het dagonderwijs) voor de maand van zijn indiensttreding en voor de volgende 23 kalendermaanden, recht op een werkuitkering van hoogstens 500 € per maand . De werkgever betaalt de rest van het nettoloon.

Op 1 oktober 2012 is het bedrag van deze werkuitkering nog steeds hetzelfde maar de toekenningsperiode wordt op 36 maand gebracht (i.p.v. 24 kalendermaanden) ofwel een verlening met 12 kalendermaanden.

bron: KB van 30 september 2012 (...) tot bevordering van de tewerkstelling van werkzoekenden met verminderde arbeidsgeschiktheid (B.S. 12 oktober 2012).