Indexsprong vanaf januari 2015 ?


69862

In het regeerakkoord stelde de regering vast dat, ondanks de al genomen maatregelen op het gebied van lastenvermindering en loonmatiging, de loonkosten in België bij de hoogste van Europa blijven.

De regering wenst bijgevolg de loonkostenhandicap met de buurlanden (= Nederland, Frankrijk en Duitsland) die sinds 1996 werd opgebouwd weg te werken door het toepassen van een indexsprong, het verderzetten van de loonmatiging en het verhogen van lastenverminderingen.

Wat betreft de Indexsprong kunnen we in het regeerakkoord lezen dat er een indexsprong voorzien is in 2015. Deze zal bij de eerstvolgende voorziene indexering toegepast worden op de lonen in de privé – en publieke sector en op de sociale uitkeringen.

Bij deze indexsprong kan me zich toch een aantal vragen stellen.

Op het ogenblik van de toelichting van het regeerakkoord ging de regering ervan uit dat de sociale uitkeringen in maart 2015 en de lonen van de publieke sector in april 2015 gingen moeten geïndexeerd worden met 2% en bijgevolg de indexsprong zou toegepast worden. Door de aanhoudende deflatie stellen onze indexatievooruitzichten deze data al uit naar respectievelijk augustus en september 2015. Als de deflatie verder blijft aanhouden kan het best zijn dat er geen indexering zal zijn in 2015 en dus ook geen indexsprong.

Ook belangrijk om te weten is dat de lonen van de werknemers uit de publieke sector en de sociale uitkeringen worden geïndexeerd omdat een wet dat voorziet. In de privé-sector bestaat er echter geen wet die dat voorziet.

De Nationale Arbeidsraad voorziet wel via een CAO de indexering van het gewaarborgd minimummaandinkomen op dezelfde wijze als de sociale uitkeringen, dus met 2%

De meeste bedrijfssectoren lossen dit op door CAO’S daaromtrent te sluiten . In deze CAO’s wordt niet altijd hetzelfde systeem toegepast als dat van toepassing op sociale uitkeringen en de lonen van de publieke sector. In sommige sectoren voorziet men namelijk een indexering van de lonen op een vaste datum : jaarlijks, per kwartaal of semester, (twee)maandelijks. De toe te passen verhoging is niet altijd 2% en wordt niet altijd toegepast op het volledige loon. Hoe gaat men in deze situaties de indexsprong toepassen?

Op dit ogenblik zijn er nog geen wetteksten die hierop een antwoord geven. In het ontwerp van programmawet van 28 november 2014 wordt wel gesteld dat de Ziekte en Invaliditeitsuitkeringen niet zullen geïndexeerd worden in 2015.

Volgens de media zullen de wetteksten betreffende de indexsprong niet klaar zijn op 1 januari 2015. De indexsprong zal dus niet van toepassing zijn vanaf 1 januari 2015, maar zal plaatsvinden in de loop van het jaar 2015.

Rekening houdend met alle mogelijke wijzen van indexering en de afwezigheid van wetteksten omtrent de indexsprong raadt GROUP S – SOCIAAL SECRETARIAAT VZW haar klanten aan om eerst haar actualiteiten daaromtrent  te lezen alvorens over te gaan tot een aangekondigde  indexering van de lonen.