IPA-korting: ook de beschutte werkplaatsen komen in aanmerking

Van 
81839

Ingevolge de recente wijziging van de IPA-korting werden de beschutte werkplaatsen sinds 1 april 2016 ongewild uitgesloten van deze vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Dit werd nu met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2016 rechtgezet.

Wat is de IPA-korting precies?

De IPA-korting is een structurele lastenvermindering die wordt toegekend in de vorm van een vrijstelling van doorstorting van de ingehouden bedrijfsvoorheffing. Sinds 1 april 2016 werd deze maatregel grondig gewijzigd.

Sinds die datum is de IPA-korting kunnen het toepassingsgebied en de berekening van het voordeel als volgt worden samengevat:

  1. De werkgevers uit de privésector die voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen (art. 15, §§1 tot 6 W. Venn.) of die natuurlijke personen zijn die aan diezelfde criteria voldoen: IPA-korting gelijk aan 0,12 % van de brutobezoldigingen.

Ook de erkende uitzendbedrijven die uitzendkrachten ter beschikking stellen van deze werkgevers en die zelf voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen komen in aanmerking voor diezelfde vrijstelling.

  1. Bepaalde werkgevers van de non-profitsector:
  • IPA-korting gelijk aan 1 % van de brutobezoldigingen;
  • of IPA-korting gelijk aan 1,12 % voor zover deze werkgevers eveneens voldoen aan de definitie van kleine vennootschappen of natuurlijke personen zijn die aan die criteria voldoen.
  1. De naamloze vennootschap van publiek recht Proximus en de naamloze vennootschap van publiek recht bpost voor hun werknemers die anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten: IPA-korting gelijk aan 1 % van de brutobezoldigingen.

Wat met de beschutte werkplaatsen?

Het probleem situeerde zich op het vlak van het toepassingsgebied van de IPA-korting op de non-profitsector. De wet werd namelijk zodanig herschreven dat enkel de werkgevers van de non-profitsector die onder de Sociale Maribel vallen nog recht zouden hebben op de IPA-korting van 1 % of 1,12 %.

Hierdoor vielen de werkgevers die ressorteren onder de paritaire subcomités voor de beschutte werkplaatsen volledig uit de boot. Dit was een ongewenst effect. Die werkgevers konden tot voor 1 april 2016 namelijk genieten van de algemene IPA-korting van 1 %.

Daarom werd dit nu met terugwerkende kracht rechtgezet. De IPA-korting voor de non-profitsector (1 % of 1,12 %) geldt nu dus sinds 1 april 2016 ook voor de werkgevers die ressorteren onder het toepassingsgebied van de volgende paritaire subcomités:

  1. Het paritair subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, met uitzondering van de sociale werkplaatsen;
  2. Het paritair subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap, en
  3. Het paritair subcomité voor de beschutte werkplaatsen van het Waalse Gewest en van de Duitstalige Gemeenschap.

Aangezien bovenstaande paritaire subcomités niet onder de Sociale Maribel vallen, zijn deze werkgevers niet verplicht om 3/4 van de niet doorgestorte bedrijfsvoorheffing te besteden aan de financiering van de Sociale Maribelfondsen. Dat laatste geldt wel nog steeds voor de rest van de non-profitsector die in aanmerking komt voor de IPA-korting van 1 % of 1,12 %.