Meer steun voor opleiding of advies door vernieuwde kmo-portefeuille vanaf 1 april 2016 !

Van 
78424

Via de kmo-portefeuille kunnen kleine en middelgrote ondernemingen uit het Vlaamse Gewest een subsidie bekomen en investeren in opleiding en/of advies. Vanaf  1 april 2016 werd de kmo-portefeuille vereenvoudigd. Er is vanaf nu één enkel subsidiebedrag en -percentage dat u in functie van eigen noden kan inzetten voor opleiding en/of advies. Het maximaal steunbedrag zal afhankelijk zijn van de grootte van de onderneming. Ook de subsidieaanvraag en -toekenning is vereenvoudigd via een vernieuwde website.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Er is nu één enkel subsidiebedrag en -percentage en het maximaal steunbedrag is afhankelijk van de grootte van uw onderneming. Als kleine onderneming kan u maximaal 10.000 euro subsidie per kalenderjaar krijgen. Het steunpercentage bedraagt 40% van de in aanmerking komende kosten (exclusief btw). Als middelgrote onderneming kan u maximaal 15.000 euro subsidie per kalenderjaar krijgen. Het steunpercentage bedraagt 30% van de in aanmerking komende kosten (exclusief btw).

U bent een kleine onderneming wanneer u minder dan 50 werknemers tewerkstelt, een jaaromzet heeft van maximum 10 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal van maximum 10 miljoen euro. U bent een middelgrote onderneming wanneer u minder dan 250 werknemers tewerkstelt, een jaaromzet heeft van maximum 50 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal van maximum 43 miljoen euro en geen kleine onderneming bent.

Opgelet ! De in aanmerking komende kosten moeten minimaal 100 euro bedragen bij een opleiding en minimaal 500 euro bij advies.

Hoe kan u de subsidie aanvragen?

De subsidieaanvraag en -toekenning is vereenvoudigd via een vernieuwde website. Via www.kmo-portefeuille.be kan u een subsidieaanvraag indienen. Bij de eerste subsidieaanvraag zal een elektronische portefeuille op naam van de onderneming aangemaakt worden. Het webplatform kmo-portefeuille zal de voorwaarden nagaan en de subsidie al dan niet toekennen. Per kalenderjaar kan u meerdere subsidievragen indienen, zolang u rekening houdt met de maximale subsidiebedragen.  

Komt u in aanmerking voor de subsidie?

U kan een beroep doen op de kmo-portefeuille als u voldoet aan volgende voorwaarden:

  1. Uw onderneming is een kmo of u oefent een vrij beroep uit.
  2. U heeft een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest. Deze voorwaarde moet vervuld zijn op het moment dat u de aanvraag indient.
  3. U maakt deel uit van de privésector. Dit is het geval wanneer minder dan 25% van uw onderneming in handen is van de administratieve overheid.
  4. U heeft een aanvaardbare rechtsvorm. Ofwel bent u een natuurlijke persoon die koopman is of een zelfstandig beroep uitoefent, een handelsvennootschap met rechtspersoonlijkheid naar privaat recht, een burgerlijke vennootschap met handelsvorm van privaat recht of een buitenlandse onderneming met gelijkaardig statuut.
  5. U heeft een aanvaardbare hoofdactiviteit. De lijst kan u terugvinden op www.kmo-portefeuille.be. Uw hoofdactiviteit is de activiteit die werd opgenomen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en die het grootste gedeelte van uw omzet vertegenwoordigt.

Waarvoor kan u de subsidie gebruiken?

De kmo kan de subsidie afhankelijk van de eigen noden inzetten voor ondernemingsbevorderende diensten, namelijk opleiding en/of advies. De opleiding en het advies zijn uitsluitend of hoofdzakelijk gericht op het verbeteren van het huidige of toekomstige bedrijfsfunctioneren en dragen bij tot de versterking, groei of transformatie van de onderneming in Vlaanderen.

Het advies zijn schriftelijke raadgevingen en aanbevelingen die volgende vormen kunnen aannemen:

  • een analyse van de probleemstelling, een eigenlijk advies, een implementatieplan en de begeleiding bij de schriftelijke implementatie;
  • of het identificeren, in kaart brengen en onderzoeken van opportuniteiten en oplossingen met betrekking tot het bedrijfsfunctioneren van de onderneming.

Volgende diensten komen niet in aanmerking voor steun:

  • wettelijk verplichte diensten;
  • diensten van permanente of periodieke aard;
  • diensten die behoren tot de gewone bedrijfsuitgaven van de onderneming en niet-gespecialiseerde adviezen;
  • diensten met betrekking tot subsidies.

De dienstverlener moet geregistreerd zijn

Dienstverleners moeten geregistreerd zijn voor het geven van opleiding of advies. Pas dan mag de dienstverlener binnen de vernieuwde kmo-portefeuille diensten verlenen.

De Vlaamse Regering somt de situaties op waarin een dienstverlener geregistreerd wordt voor opleiding en voor advies. De minister bepaalt de procedure en de aanvullende voorwaarden voor de registratie van de dienstverleners, de procedure voor de weigering, schorsing en uitsluiting van de dienstverleners en de verplichtingen van de dienstverleners inzake de communicatie over de draagwijdte van de registratie.

Vanaf 1 april 2016 worden er nog uitsluitend registraties voor opleiding of advies toegekend.

Erkenning voor 1 april 2016 voor opleiding

Dienstverleners die erkend zijn voor de pijler opleiding behouden ook na 1 april 2016 de lopende registratie voor opleiding.

Erkenning voor 1 april 2016 voor advies

Dienstverleners die op 1 april 2016 al erkend waren voor de pijlers advies, strategisch advies, advies voor internationaal ondernemen, strategisch advies of technologieverkenning zullen één registratie voor advies behouden. Deze nieuwe registratie voor advies krijgt de resterende duurtijd van de langstlopende erkenning. De erkenningen van de dienstverleners in de pijler coaching zijn stopgezet op 1 april 2016.

Welke sancties zijn mogelijk bij een controle?  

Vanaf de indiening van de subsidieaanvraag kan het Agentschap Innoveren en Ondernemen controleren of de wettelijke voorwaarden nageleefd worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de subsidie niet zal worden toegekend, wordt teruggevorderd of geblokkeerd, de registratie wordt geweigerd of de dienstverlener wordt geschorst of uitgesloten.

De subsidie wordt teruggevorderd binnen 10 jaar na de datum van de subsidieaanvraag:

  • van de onderneming die de wettelijke informatie- en raadplegingsprocedures niet naleeft bij collectief ontslag binnen een periode van 5 jaar na de datum van de beslissing tot toekenning;
  • van de onderneming en/of de dienstverlener die de wettelijke voorwaarden niet naleeft binnen een periode van 5 jaar na de datum van de beslissing tot steuntoekenning.

Bij terugvordering wordt de Europese referentievoet voor terugvordering van onrechtmatig verleende staatssteun toegepast en dit vanaf de datum van uitbetaling van de steun.

KMO groeisubsidies

Het zal ook mogelijk zijn gerichte steun te krijgen voor specifieke groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. Voor het verwerven van de kennis kan de kmo vrij kiezen om met een dienstverlener samen te werken en bijgevolg advies aan te kopen (met maximale subsidie van 25.000 euro per kalenderjaar), dan wel om kennis te verankeren in de onderneming door de aanwerving van een strategisch profiel (met maximale subsidie van 25.000 euro per kalenderjaar). De in aanmerking komende kosten moeten minimaal 20.000 euro bedragen. De subsidie bedraagt dan 50% van de in aanmerking komende kosten (exclusief btw). Dienstverleners waarmee wordt samengewerkt hoeven hiervoor niet geregistreerd te zijn.

Is cumul mogelijk?

De steun voor opleiding of advies kan niet gecumuleerd worden met andere steun.

Wanneer is de nieuwe regelgeving van toepassing?  

U past de nieuwe regelgeving toe vanaf 1 april 2016. De oude regelgeving blijft van toepassing op subsidieaanvragen die vóór 1 april 2016 ingediend werden.

Bron: 

Besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2016 tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten en kmo-groeitrajecten, BS 11 april 2016.