Naast de startbaanverplichting, een (verplicht) stage-engagement voor alle werkgevers van 1% vanaf 2013!


59707

Werkgevers uit de privésector moeten ten belope van minstens 3% van hun personeelsbestand, uitgedrukt in voltijds equivalent (VE), ten opzichte van het 2de kwartaal van vorig jaar, jongeren van minder dan 26 jaar aanwerven die werkzoekend zijn. Voor de openbare sector zijn er andere percentages. Deze verplichting geldt slechts voor de ondernemingen die minstens 50 werknemers hadden op 30 juni van vorig jaar en zij past in een algemeen tewerkstellingsbeleid voor jongeren die weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Voor 2013 werd er een aanvullende strategie uitgewerkt met de bedoeling de werkgevers te verplichten een bepaald percentage stagiairs aan te werven zodat jongeren kunnen kennismaken met de arbeidsmarkt. Voor de duidelijkheid en beknoptheid zullen wij het hebben over de verplichting "Aanwerving van stagiairs" in navolging van de "Startbaanverplichting." 

Opgelet : deze verplichting "Aanwerving van stagiairs" vervangt de "Startbaanverplichting” niet, maar komt er bij! 

Hieronder volgt enige toelichting bij de voornaamste krachtlijnen van deze nieuwe strategie van invoering van integratiestages.

Welke werkgevers?

Alle werkgevers van de privésector worden beoogd, onafhankelijk van het aantal werknemers dat ze tewerkstellen (in tegenstelling tot de startbaanverplichting).

Welke verplichting?

De beoogde werkgevers moeten elke jaar een aantal werkplekleerplaatsen (integratiestages) openstellen ten belope van 1% van het personeelsbestand (berekend in voltijds equivalent) van het 2de kwartaal van het vorige jaar. 

Concreet betekent dit dat het nakomen van de verplichting van 1% stageplaatsen in 2014 getoetst wordt aan de personeelsbezetting in het 2de kwartaal 2013.

Merk op dat het momenteel een verplichting is die geldt voor alle werkgevers van de privésector. Het nakomen van de verplichting "aanwerving van  stagiairs" zal dus niet individueel per werkgever worden bekeken. Anders gezegd, om te zien of de verplichting werd nagekomen, zullen de werkgevers die meer dan 1% stagiairs in dienst nemen, het tekort van werkgevers die er minder dan 1% in dienst nemen, kunnen compenseren. 

Welke stage?

De volgende stages zullen kunnen ingeroepen worden om te voldoen aan de verplichting:

  • de instapstage (zie daarvoor ons artikel : "de instapstages");
  • de plannen opleiding-inschakeling / individuele beroepsopleiding in onderneming);
  • de startbaanovereenkomsten als leerling of in alternerend leren;
  • de werknemers die onmiddellijk na de integratiestage door dezelfde werkgever worden aangeworven aan het einde van de opleiding.

Welke sanctie indien de verplichting stagiairs aan te werven niet wordt nagekomen?

Als de algemene verplichting van 1% niet wordt gehaald dan komt er ten vroegste vanaf 2015 een individuele aanwervingsverplichting van stagiairs voor de werkgevers met minstens 100 werknemers op 30 juni van het vorige jaar.