Nieuw premiesysteem 50-plussers in Vlaanderen vanaf 1 januari 2013


60367

Werkgevers die een werkzoekende 50-plusser aanwerven, kunnen daarvoor een tewerkstellingspremie krijgen van de Vlaamse overheid. Deze wordt verleend ter compensatie van de loonkosten van de aangeworvene.

De werkgever die aanspraak wil maken op deze premie 50+ moet een werknemer aanwerven die aan volgende voorwaarden voldoet:

  • ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende;
  • tewerkgesteld zijn met een contract van onbepaalde duur;
  • in de afgelopen 6 maanden voorafgaand aan de indiensttreding niet tewerkgesteld geweest zijn binnen de onderneming of dochteronderneming;
  • ten minste 15 opeenvolgende maanden tewerkgesteld worden;
  • niet tewerkgesteld worden met dienstencheques.

Indien deze voorwaarden zijn vervuld krijgt de werkgever gedurende 4 kwartalen een tegemoetkoming in de loonkost van de werknemer afhankelijk zijn brutoloon:

Brutoloon van de 50-plusser per kwartaal Bedrag per kwartaal
2400-4200 EUR 1200 EUR
4200-6000 EUR 2100 EUR
6000-10500 EUR 3000 EUR
>10500 EUR 4500 EUR

Vanaf 1 januari 2013 wordt dit systeem aangepast volgens de leeftijd van de werknemer en de duur van de voorafgaande werkloosheidsperiode. Een overgangsperiode is voorzien voor werkgevers die vóór 1 januari 2013 een 50-plusser in dienst genomen hebben en in 2013 de premie aanvragen. Deze vallen nog onder de oude regeling. De werkgever moet zijn aanvraag binnen de drie maanden na de indiensttreding indienen bij de VDAB.

In de nieuwe regeling mag de 50-plusser wel beperkt binnen het eigen bedrijf hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor het nieuwe premiesysteem, op voorwaarde dat de loonkost tijdens die voorafgaande tewerkstelling (in de 6 maanden die aan de indiensttreding voorafgaan) kleiner is dan 1000 EUR (bedrag wordt jaarlijks vastgelegd bij M.B.).

De werkgever mag geen werknemers ontslaan met bedoeling ze te vervangen door één of meer niet-werkende werkzoekenden die recht geven op de tewerkstellingspremie en de tewerkstellingspremie kan alleen worden toegekend als de loonkosten ten minste 1000 EUR per kwartaal bedragen.

Daarenboven kan in de nieuwe regeling de premie niet worden gecumuleerd met:

  • premie betreffende werkervaring;
  • loonsubsidie voor doelgroepwerknemers inzake sociale werkplaatsen, beschutte werkplaatsen en lokale diensteneconomie;
  • premie voor gesco’s in plaatselijke besturen;
  • tussenkomst voor gesco’s in de niet-commerciële sector.

De nieuwe regeling kan worden samengevat met volgend schema:

 

50-54 jaar

55+

minder dan 1 jaar werkzoekend gedurende 4 kwartalen 30% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 1) gedurende 4 kwartalen 50% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 2)
meer dan 1 jaar en minder dan 2 jaar werkzoekend gedurende 4 kwartalen 50% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 2) gedurende 4 kwartalen 50% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 2)
meer dan 2 jaar werkzoekend gedurende 8 kwartalen 50% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 3) gedurende 8 kwartalen 50% van het brutoloon met een maximum referteloon van 2 x GGMMI (= schaal 3)

Voor de berekening van de periode die recht geeft op de tewerkstellingspremie geldt de termijn vanaf de inschrijving als niet-werkende werkzoekende. Die termijn mag niet meer dan drie maanden onderbroken worden door een of meer uitschrijvingen, gerekend van datum tot datum.

Daarnaast wordt de huidige ondergrens afgeschaft en krijgen alle deeltijdse lonen recht op een premie.

De VDAB kan de betaling van de tewerkstellingspremie schorsen en het teveel betaalde terugvorderen indien de wettelijke regels daartoe worden overtreden.

Als de arbeidsovereenkomst binnen de periode waarvoor een tewerkstellingspremie werd toegekend, wordt beëindigd, hetzij door de aangeworvene zelf, hetzij wegens dringende reden die de aangeworvene ten laste wordt gelegd, hetzij wegens overmacht, worden de uitbetaalde tewerkstellingspremies die betrekking hebben op de effectieve duur van de arbeidsovereenkomst niet teruggevorderd van de werkgever. De werkgever moet het bewijs daarvan kunnen voorleggen.

Meer info kan u vinden op de volgende sites : http://www.vdab.be/premie50plus/faq.shtml en http://werkgevers.vdab.be/premie50plus/wijzigingen.shtml