Nieuwe berekening van de responsabiliseringsbijdrage voor uitzendbureaus met een te hoge instroom van werknemers in invaliditeit

Van 

Sinds 2022 lopen werkgevers het risico om een bijzondere bijdrage aan de RSZ te moeten betalen als de RSZ vaststelt dat er teveel arbeidsongeschikte werknemers in invaliditeit gaan. Voor de ondernemingen met als hoofdactiviteit “uitzendbureau” maar die daarnaast ook dienstencheque-activiteiten ontplooien, wordt in een nieuwe berekeningswijze van deze responsabiliseringsbijdrage voorzien.


Algemeen

In een eerder artikel lichtten wij u in over de voorwaarden en de berekeningswijze van de responsabiliseringsbijdrage die verschuldigd is door werkgevers met een te hoge instroom van werknemers in invaliditeit.

De RSZ brengt de werkgevers wiens gemiddelde instroom van werknemers in invaliditeit ongunstig evolueert, op voorhand op de hoogte zodat deze werkgevers eventueel nog actie kunnen ondernemen om de betaling van de responsabiliseringsbijdrage te ontlopen. Zij berekent eveneens de bijdrage indien verschuldigd.

Nieuwe berekeningswijze voor de uitzendbureaus

Voor werkgevers wiens hoofdactiviteit volgens de NACE-code “uitzendbureaus”  of “algemene reiniging van gebouwen” betreft, zullen tijdelijk twee berekeningen gebeuren: de berekening volgens de algemene regeling en een nieuwe berekeningswijze. Het laagste bedrag van het resultaat van beide berekeningen zal dan van toepassing zijn.

Werkgevers wiens hoofdactiviteit volgens de NACE-code “uitzendbureaus” betreft, zullen voor hun instroom van werknemers in invaliditeit afzonderlijk worden geresponsabiliseerd voor hun dienstencheque-activiteiten. Voor deze werkgevers zullen de bij de RSZ aangegeven prestaties inzake dienstencheques onder de werkgeverscategorie 597 in de nieuwe berekeningswijze worden afgesplitst.

Voor de werkgevers met als hoofdactiviteit “algemene reiniging van gebouwen” waaronder de dienstenchequebedrijven wordt in de nieuwe berekeningswijze wel rekening gehouden met de bij de RSZ aangegeven prestaties inzake dienstencheques onder de werkgeverscategorie 597 door werkgevers met als hoofdactiviteit “uitzendbureaus”.

Deze nieuwe berekeningswijze zal tijdelijk van toepassing zijn op de refertekwartalen die zich situeren vanaf het eerste kwartaal 2022 tot en met het derde kwartaal volgend op het kwartaal van publicatie van deze wet (= 4de kwartaal van 2024).

Deze nieuwe regeling heeft uitwerking vanaf 1 januari 2022.

 

Bron: Wet van 21 december 2023 tot wijziging van de programmawet van 27 december 2021, wat de responsabiliseringsbijdrage inzake invaliditeit verschuldigd door bepaalde werkgevers betreft, B.S. 8 januari 2024.