Nieuwe berekeningswijze van de sociale bijdragen van zelfstandigen in 2015 (Deel 2)


66719

In onze infonota van januari, hebben we aangekondigd dat vanaf 1 januari 2015, de zelfstandigen zullen moeten wennen aan een nieuwe manier van berekening van hun bijdragen, het “N op N systeem”. Klik hier om de vorige infonota te herlezen.

Vanaf 2015, behalve voor diegenen die nog in de startfase zitten, zal uw fonds u elk kwartaal een voorlopige bijdrage vragen die berekend is op uw inkomen van drie jaar geleden. Het zal de definitieve bijdrage berekenen vanaf het ogenblik dat uw definitief inkomen van het bijdragejaar gekend is. Meestal is dat 2 jaar later. Het is dus heel belangrijk dat u uw inkomsten nauwlettend volgt om, vóór de regularisatie, een aanvulling te betalen indien dit inkomen gestegen is in vergelijking met dat van drie jaar geleden.

Indien het echter gedaald is, mag u een vermindering vragen van de voorlopige bijdrage, maar enkel op basis van objectieve criteria. We hebben helaas, op vandaag, nog geen definitie van wat “objectieve criteria” zijn, maar het lijkt ons logisch dat een handelaar, bij wie de straat 8 maanden open ligt, een verlies van zakencijfer noteert en dit kan bewijzen. Deze handelaar zal een vermindering kunnen vragen, maar beperkt tot de minimumbedragen die voor elke categorie zelfstandigen vastgelegd zijn. Voor zelfstandigen in hoofdberoep is dat 25.740,86€ of 12.870,43€ (wordt bijgewerkt in 2015). Er bestaan geen andere tussenbedragen, er is dus geen vrije keuze.

Een voordeel van het systeem is dat de zwakkere inkomsten beschermd worden. De hogere niet. Laat ons het voorbeeld nemen van een arts (80.000€ inkomsten) die in einde loopbaan zit en het even kalmer aan wil doen. Hij voorziet dat zijn inkomsten zullen terugvallen op 40.000€. Hij zal geen vermindering kunnen aanvragen naar 25.740,86 €, maar zal het teveel betaalde wel over 2 jaar terugkrijgen, wanneer de bijdrage op basis van zijn definitief inkomen herberekend wordt.

Slimmeriken, opgelet ! Indien u een vermindering aangevraagd en gekregen hebt en het blijkt, twee jaar later, dat u toch boven de toegekende minimumgrens verdiend hebt, dan zult u gesanctioneerd worden met onmiddellijk opeisbare verhogingen. Wie de bijdragen betaald heeft die hem door zijn sociaal verzekeringsfonds gevraagd zijn, maar eigenlijk meer verdiend heeft, zal geen verhogingen verschuldigd zijn. Geen paniek. Indien u er zich, in de loop van het bijdragejaar, rekenschap van geeft dat uw inkomen hoger zal liggen dan dat waarop uw voorlopige bijdragen berekend zijn, dan kunt u steeds vrijwillig bijstorten om het jaar in evenwicht te brengen.

Voor wie het even rustig en visueel wil bekijken, zie de evolutie van de sociale bijdragen voor zelfstandigen die verder staan dan drie kalenderjaren na aanvang.