Nieuwe berekeningswijze van de sociale bijdragen van zelfstandigen in 2015 (Deel 1)


65185

U hoorde er misschien al van spreken. In de komende maanden zullen wij op deze vernieuwing terug komen en u er, beetje bij beetje, de details van vertellen. We beginnen, vandaag, met de grote lijnen.

In het vakjargon spreken we van de berekening van bijdragen volgens het “N op N systeem”. Van 1968 tot nu werd het “N op N-3 systeem” toegepast. In de praktijk komt dit er op neer dat u vandaag bijdragen betaalt op uw netto beroepsinkomen van 3 jaar terug. Vanaf volgend jaar zult u bijdragen betalen op uw inkomen van het bijdragejaar zelf, al is dit inkomen nog niet gekend.

Daarom werken we in twee stappen:

  • Eerste voorlopige stap : In het jaar zelf, betaalt u voorlopige bijdragen.
    Starters zullen zelf hun geschat inkomen opgeven aan de hand van hun financieel startplan.
    Zelfstandigen die de startfase voorbij zijn (na 3 volledige kalenderjaren) zullen van het sociaal verzekeringsfonds een berekening krijgen op basis van hun inkomen van drie jaar voordien.
  • Tweede definitieve stap : Na 2 jaar, krijgt het sociaal verzekeringsfonds het definitief inkomen vanwege de FOD Financiën. Het fonds zal dan de definitieve berekening maken en afrekenen met de voorlopige bijdragen die twee jaar voordien betaald werden.

Het systeem dat we nu al kennen voor de starters in hun eerste drie jaar activiteit, wordt dus naar alle zelfstandigen, gedurende gans hun carrière, uitgebreid.

Hier zijn wel een aantal correctiemechanismen ingebouwd.

Indien de zelfstandige een voorstel van voorlopige bijdragen, op basis van zijn inkomen van drie jaar voordien krijgt, kan er gedurende die drie jaar van alles gebeurd zijn die dergelijke bijdragen, vandaag, niet meer verantwoorden.

  • U verdient meer dan drie jaar geleden. De kans is dus groot dat u binnen twee jaar een belangrijke som gaat moeten bijbetalen. Om dit te vermijden kunt u een vrijwillige bijbetaling uitvoeren. Het voordeel is hier wel dat u die bedragen fiscaal kunt aftrekken zodat uw inkomen daalt voor de berekening van de definitieve bijdrage.
  • U verdient minder dan drie jaar geleden. U krijgt binnen twee jaar het teveel betaalde terug. Misschien hebt u echter dit geld op vandaag nodig. Dan kunt u, op basis van objectieve criteria (we komen er later op terug) een dossier indienen om te vragen om uw bijdragen te verlagen. Let wel op dat de wetgever hier slechts toelaat op de drempels van uw bijdragecategorie te betalen. We publiceren die drempels zodra ze gekend zijn. Indien toch blijkt dat uw inkomen hoger was dan wat u gevraagd hebt, riskeert u financiële sancties.

Het groot voordeel van het systeem is dat u, vandaag, betaalt op wat u vandaag verdient. De praktijk vereist echter wel dat u een zekere discipline aan de dag legt om vóór het einde van het jaar de oefening te maken om een voorlopige inkomstenbalans op te maken. De bijstand van een goede boekhouder zal hier waarschijnlijk van groot belang zijn in het subtiel spel van inkomsten en kosten waar de sociale bijdragen nog altijd deel van uitmaken.

Voor wie het even rustig en visueel wil bekijken, hebben we hier twee slideshows die het even op een tijdlijn bekijken :

(*) Starters: Zie ook de website van het ondernemingsloket van Group S : www.formalis.be