Nieuwe verplichtingen in geval van detachering naar Frankrijk sinds 1 april 2015

Van 
76026

Werkgevers die werknemers willen detacheren naar Frankrijk moeten sinds 1 april 2015 een voorafgaande verklaring doen aan de plaatselijke sociale inspectie. Daarnaast moet er een plaatselijke vertegenwoordiger worden aangeduid als contactpersoon voor de sociale inspectie.

Voorafgaande verklaring

De buitenlandse werkgever die werknemers wil detacheren naar Frankrijk moet een voorafgaandelijke verklaring doen aan de territoriale eenheid van de sociale inspectie van de plaats van tewerkstelling of de plaats van aanvang van de prestaties in Frankrijk. Hiervoor bestaan er drie verschillende verplicht te gebruiken modeldocumenten. Het document dat men moet gebruiken verschilt naargelang de situatie:

  1. Detachering van werknemers door een werkgever gevestigd buiten Frankrijk voor het verrichten van prestaties in het kader van internationale diensten of een verrichting voor eigen rekening;
  2. Detachering van werknemers tussen zetels van dezelfde onderneming of tussen ondernemingen van dezelfde groep;
  3. Detachering van werknemers door een werkgever die een tijdelijke activiteit uitoefent buiten Frankrijk.

Het verplichte document moet worden ingevuld en bezorgd aan de bevoegde Franse sociale inspectie vóór de aanvang van de detachering. Deze voorafgaande verklaring kan voorlopig nog per fax of per post gebeuren. Er zit echter een wetswijziging aan te komen die een online verklaring verplicht zou maken.

Aanduiding vertegenwoordiger

Een buitenlandse werkgever die een werknemer naar Frankrijk wil detacheren moet daarnaast  ook een vertegenwoordiger aan te duiden in Frankrijk die zal moeten optreden als contactpersoon voor de sociale inspectie, de officiers van de politie en ‘gendarmerie’, de belastingautoriteiten en de douanes gedurende de looptijd van de detachering.

Die vertegenwoordiger moet ook de documenten nodig voor de detachering (zie hieronder) bewaren en ter beschikking stellen van de sociale inspectie indien nodig.

De vertegenwoordiger moet schriftelijk worden aangesteld. Het document moet worden opgesteld in het Frans en moet volgende informatie bevatten:

  • naam, voornaam, geboortedatum en -plaats, e-mailadres en verblijfadres in Frankrijk;
  • handelsnaam (indien van toepassing) en de telefonische coördinaten van de vertegenwoordiger;
  • de aanvaarding door de vertegenwoordiger van zijn aanstelling, evenals de datum van inwerkingtreding en de duur van die aanstelling. Die laatste kan nooit de duur van de detachering overschrijden.

Sancties

Wie de voorwaarden van de voorafgaandelijke verklaring en/of de aanduiding van een vertegenwoordiger niet naleeft, riskeert een boete die kan oplopen tot 2.000 EUR per gedetacheerde werknemer. De boete is echter in totaal begrensd tot 10.000 EUR.

Documenten ter beschikking te houden op de plaats van tewerkstelling

In geval van controle moet de werkgever die werknemers detacheert naar Frankrijk een aantal documenten kunnen voorleggen aan de sociale inspectie (via de aangeduide vertegenwoordiger. Het betreft:

  • de arbeidsvergunning die een derdelander toelaat een loontrekkende activiteit uit te oefenen in Frankrijk;
  • een document dat een medisch onderzoek in het land van oorsprong attesteert;
  • een attest van effectieve betaling van de lonen;
  • een opgave van de werkuren met het begin- en einduur, en de dagelijkse duur van de arbeid van elke gedetacheerde werknemer;
  • de kopie van de schriftelijke aanstelling van de vertegenwoordiger;
  • indien de duur van de detachering minder bedraagt dan een maand: ieder document dat het respecteren van de minimumlonen in Frankrijk kan aantonen;
  • indien de duur van de detachering minstens een maand bedraagt: de loonbrieven van iedere gedetacheerde werknemer of ieder gelijkwaardig document.

De detacherende werkgever moet ook zijn reële activiteit in het land van vestiging kunnen rechtvaardigen op basis van het aantal gerealiseerde contracten en het zakencijfer in dat land.

Verantwoordelijkheid projecteigenaars en opdrachtgevers

Ook de verantwoordelijkheid van de projecteigenaars en opdrachtgevers die werken met buitenlandse werkgevers die werknemers detacheren naar Frankrijk wordt geregeld. Zij moeten zich er van vergewissen dat de bovenstaande verplichtingen werden nageleefd, toezien op het respecteren van het Franse minimumloon, de Franse sociale wetgeving en worden mee verantwoordelijk gesteld voor de werkomstandigheden van de gedetacheerde werknemers.

Meer weten?

Wie hierover meer wil weten, kan het artikel van Group S France raadplegen.