Onvrijwillig deeltijdse werknemers : Patronale responsabiliseringsbijdrage indien geen aanbod van meer uren

Van 
87584

De programmawet heeft de betaling van een responsabiliseringsbijdrage ingevoerd als sanctie voor de werkgevers die de voorrang van onvrijwillig deeltijdse werknemers voor het bekomen van meer uren in de onderneming niet in acht nemen.

Voorrangsregel voor deeltijdse werknemers

De deeltijdse werknemer kan bij zijn werkgever schriftelijk een aanvraag indienen tot het bekomen van een voltijdse betrekking of van een andere, al dan niet bijkomende, deeltijdse betrekking waardoor hij een nieuwe deeltijdse arbeidsregeling verkrijgt waarvan de wekelijkse arbeidsduur hoger is dan die van de deeltijdse arbeidsregeling waarin hij reeds werkt.

De verplichting voor de werkgever om bij voorrang een voltijdse betrekking of een andere deeltijdse betrekking toe te kennen, geldt voor zover de volgende voorwaarden tegelijk vervuld zijn.

Het moet gaan om een betrekking:

  • die vacant is;
  • die dezelfde functie betreft als de functie die de deeltijdse werknemer reeds uitoefent;
  • waarvoor de werknemer de vereiste kwalificaties bezit.

Wanneer de deeltijdse werknemer het statuut van "deeltijdse werknemer met behoud van rechten" heeft op het vlak van werkloosheidsverzekering is hij verplicht om deze aanvraag te doen via een formulier C131A als hij een inkomensgarantie-uitkering van de RVA wil ontvangen.

Sanctie: Responsabiliseringsbijdrage

De werkgever die een vacante betrekking niet bij voorrang toekent aan een deeltijdse werknemer die hiertoe een aanvraag indiende en een inkomensgarantie-uitkering geniet, moet nu een responsabiliseringsbijdrage betalen.

Deze bijdrage bedraagt 25 EUR per deeltijdse werknemer met inkomensgarantie-uitkering en per maand waarin deze verplichting niet wordt nageleefd.

Deze responsabiliseringsbijdrage is verschuldigd vanaf de maand waarin voor het eerst wordt vastgesteld dat de beschikbare bijkomende uren niet bij voorrang werden aangeboden aan de deeltijdse werknemer met inkomensgarantie-uitkering die hiertoe een aanvraag indiende. De bijdrage blijft verschuldigd totdat de werkgever bij voorrang bijkomende beschikbare uren heeft toegekend aan deze werknemer.

De controle zal gebeuren op basis van de RSZ-aangiften.

Afwijkingen:

De responsabiliseringsbijdrage is niet verschuldigd:

  • wanneer gedurende een jaar geen bijkomende uren beschikbaar waren in dezelfde functie als die van de betrokken werknemer;
  • wanneer de werkgever de bijkomende beschikbare uren aan een andere werknemer heeft toegekend omdat het ging om prestaties tijdens de uren dat de betrokken werknemer al tewerkgesteld was.
     

Deze maatregel is in werking getreden op 1 januari 2018 en is van toepassing op de deeltijdse arbeidsovereenkomsten die sinds die datum worden gesloten.

Bron:

Programmawet van 25 december 2017, artikel 68, B.S. 29 december 2017.