Privégebruik van een bedrijfsgsm : de RSZ deelt zijn spelregels mee !


48404

Nu duidelijk is dat er geen wettelijke forfaitaire raming voorzien zal worden van het voordeel ingevolge privégebruik van een bedrijfsgsm (zie ons artikel van 17 maart 2010) heeft het Beheerscomité van de RSZ beslist om het privégebruik van een bedrijfsgsm volgens onderstaande zelfgemaakte richtlijnen te beoordelen:

Indien een werkgever een gsm ter beschikking stelt, zijn er drie mogelijke situaties:

  1. de werkgever verbiedt privégebruik, hij controleert dat en sanctioneert indien nodig. Er is geen voordeel voor de werknemer;
  2. privégebruik van het toestel is toegestaan en de werkgever heeft een systeem ingesteld zoals split-billing, een forfaitair bedrag per maand dat geacht wordt het beroepsgebruik te dekken, een procentuele verhouding tussen beroeps- en privégebruik, … Als duidelijk wordt dat de werkgever de forfaits of de percentages niet willekeurig heeft bepaald maar ze kan verantwoorden vanuit de functie van de werknemers en aantoont dat de bedragen realistisch zijn, hanteert hij een plausibel systeem. Als het onderzoek daarentegen aantoont dat de bedragen niet realistisch zijn, regulariseert de RSZ ambtshalve voor een bedrag van 12,50 EUR per maand (een administratief forfait) per werknemer voor de niet verjaarde periode.
  3. de werkgever laat privégebruik toe, maar heeft geen systeem. Bij de dossierbehandeling wordt uitgegaan van het administratief forfait van 12,50 EUR per maand. De RSZ regulariseert ambtshalve voor een bedrag van 12,50 EUR per maand voor de niet verjaarde periode.

Ter herinnering, de fiscale regeling hieromtrent verandert niet. De fiscale regeling is dat rekening gehouden wordt met de werkelijke waarde van het voordeel dat gelijk is aan het bedrag dat de verkrijger in normale omstandigheden zou moeten besteden om een dergelijk voordeel te verkrijgen. Bij de beoordeling van de waarde van het voordeel is de kostprijs voor de verstrekker in principe van ondergeschikt belang. Er wordt rekening gehouden met de prijs van de gsm of de blackberry, de waarde van het abonnement, de facturen van de telefoonoperator en met wat afgesproken werd tussen de werknemer en de werkgever.