Tewerkstellingscel: verplichte inschrijving voor alle SWT-kandidaten

Van 
70079

Als gevolg van het regeerakkoord van 9 oktober 2014 werden maatregelen genomen om de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt uit te breiden tot bepaalde werknemers die tot nu toe hiervan waren uitgesloten.

In het kader van het activerend beleid bij herstructureringen moet een onderneming die overgaat tot collectief ontslag namelijk in principe een tewerkstellingscel oprichten.

Alle werknemers moeten zich in deze cel inschrijven. Op deze regel zijn echter enkele uitzonderingen en in het bijzonder oudere werknemers of  werknemers die een zeker beroepsverleden kunnen bewijzen.

Het betreft ontslagen werknemers die op het einde van de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding:

  • ofwel minstens 58 jaar zijn;
  • ofwel een beroepsverleden van 38 jaar kunnen bewijzen.

Deze werknemers moeten zich niet inschrijven in de tewerkstellingscel om het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag te genieten.

Ze mogen zich evenwel inschrijven. Deze facultatieve inschrijving brengt echter verplichtingen met zich mee voor deze ontslagen werknemers.

Voortaan moeten alle werknemers die vanaf 1 januari 2015 worden ontslagen zich in de tewerkstellingscel inschrijven, ongeacht hun leeftijd.

Deze inschrijving in de tewerkstellingscel houdt de volgende bijkomende verplichtingen in:

  • Als werkzoekende ingeschreven zijn bij de bevoegde subregionale tewerkstellingsdienst  (behalve voor uitkeringsgerechtigden die SWT-uitkeringen genieten in 2014 en op 31/12/2014 60 jaar zijn, de andere SWT-gerechtigden zullen ambtshalve worden ingeschreven);
  • Beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, zich aan de procedure inzake actieve beschikbaarheid onderwerpen en elk passend werk aanvaarden (behalve voor uitkeringsgerechtigden die in 2014 SWT-uitkeringen genieten en op 31/12/2014 60 jaar zijn);
  • outplacement aanvaarden, aanvragen en eraan deelnemen.

De werknemers die vóór 2015 werden ontslagen en, ofwel de leeftijd van 58 jaar bereiken op het einde van de opzeggingstermijn of de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding, ofwel een beroepsverleden van 38 jaar kunnen bewijzen, blijven vrijgesteld van de inschrijving in de tewerkstellingscel.

We merken ook op dat de inschrijving in de tewerkstellingscel een invloed heeft op de betaling van de inschakelingsvergoeding door de werkgever.

Bronnen:

Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 9/1 van het koninklijk besluit van 9 maart 2006 betreffende het activerend beleid bij herstructureringen – 30 december 2014 –BS 31 december 2014.

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag – 30 december 2014 – BS 31 december 2014.