Tijdskrediet : de nieuwe regels zijn in werking getreden

Van 
83185

Op 1 april 2017 werd het tijdskrediet zonder motief afgeschaft en werd de maximumduur van het tijdskrediet met motief op 51 maanden gebracht. Het koninklijk besluit betreffende de uitkeringen werd wel nog niet aangepast.

Wij herinneren u eraan dat op 20 december 2016 de cao nr. 103ter werd afgesloten in de Nationale Arbeidsraad. Deze cao voorzag in een afschaffing van het tijdskrediet zonder motief en een verlenging van de duur van het tijdskrediet met motief. Alle bijzonderheden van de nieuwe maatregelen zijn terug te vinden in ons artikel van 13 januari 2017.

Vanaf wanneer zouden al deze nieuwigheden in werking moeten treden?

Om een nieuwe discrepantie tussen het recht op tijdskrediet en het recht op uitkeringen te vermijden, moesten de nieuwe regels bepaald door de cao nr. 103ter in werking treden op het ogenblik dat het koninklijk besluit tot wijziging van de regels inzake uitkeringen van kracht zou zijn en uiterlijk op 1 april  2017.

Hoever staat het op de scharnierdatum van 1 april 2017?

Het koninklijk besluit dat de regels inzake uitkeringen bepaalt, werd nog niet aangepast. Er is dus momenteel opnieuw een discrepantie tussen het recht op tijdskrediet en het recht op onderbrekingsuitkeringen.

En op de Ministerraad?

De ministerraad van 31 maart 2017 keurt een ontwerp van koninklijk besluit goed. Dit ontwerp van koninklijk besluit wijzigt het bestaande besluit om dit aan te passen aan de bepalingen van cao nr. 103ter van 20 december 2016 van de Nationale Arbeidsraad.

Dit besluit zal in werking treden op 1 juni 2017 en is van toepassing op alle aanvragen en verlengingsaanvragen die na 31 mei 2017 bij de werkgever worden ingediend.

Wat onthouden?

1. Recht op tijdskrediet zonder of met motief?

Op 1 april 2017 werd het recht op tijdskrediet zonder motief afgeschaft en werd het recht op tijdskrediet met motief 'zorg' uitgebreid naar maximum 51 maanden. De maximumduur van 36 maanden wordt dus enkel behouden voor tijdskrediet met motief om een opleiding te volgen.

De nieuwe bepalingen voor het recht op tijdskrediet zijn van toepassing op alle aanvragen en verlengingsaanvragen die vanaf 1 april 2017 bij de werkgever worden ingediend.

2. Recht op onderbrekingsuitkeringen voor het tijdskrediet met motief?

Het Koninklijk Besluit tot toekenning van een recht op 51 maanden onderbrekingsuitkeringen voor het tijdskrediet met motief 'zorg' werd nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

In afwachting van de inwerkingtreding van dat Koninklijk Besluit mag het recht op onderbrekingsuitkeringen voor  tijdskrediet met motief 'zorg' slechts worden toegekend gedurende maximum 48 maanden (periode voorzien door het huidige van kracht zijnde Koninklijk Besluit).

Bronnen :

- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 tot uitvoering van hoofdstuk IV van de wet van 10 augustus 2001 betreffende verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking.

- Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103ter van 20 december 2016 tot aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen, www.cnt-nar.be.