Tijdskrediet eindeloopbaan: uitkeringen nog mogelijk vanaf 55 jaar

Van 
83156

Onder bepaalde voorwaarden is het nog mogelijk om uitkeringen te bekomen in het kader van tijdskrediet eindeloopbaan vanaf 55 jaar in plaats van 57 zoals voorzien vanaf 1 januari 2017.

Ter herinnering: het tijdskrediet werd de laatste jaren sterk gewijzigd. Voor het tijdskrediet eindeloopbaan bestaat de voornaamste wijziging uit de optrekking van de basisleeftijd  voor het bekomen van uitkeringen die vanaf 1 januari 2015 van 55 op 60 jaar werd gebracht.

1. Afwijkende leeftijd

In bepaalde omstandigheden is het echter toegestaan af te wijken van deze leeftijd van 60 jaar en onderbrekingsuitkeringen te bekomen vanaf een lagere leeftijd en dit volgens onderstaand schema:

  • 56 jaar op 1 januari 2016;
  • 57 jaar op 1 januari 2017;
  • 58 jaar op 1 januari 2018;
  • 60 jaar op 1 januari 2019.

Er is echter bepaald dat deze geleidelijke verhoging niet van toepassing is in de volgende gevallen:

  • de Nationale Arbeidsraad sluit een cao af die een lagere leeftijd bepaalt zonder lager te zijn dan  55 jaar;
  • de begindatum van de periode van tijdskrediet eindeloopbaan of de verlenging is gelegen tijdens de geldigheidsduur van deze overeenkomst.

Voor de periode 2015-2016, had de Nationale Arbeidsraad de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 afgesloten. Deze bepaalde een interprofessionneel kader van behoud van de leeftijd van 55 jaar in een aantal afwijkende gevallen.

Voor de periode 2017-2018, heeft de Nationale Arbeidsraad de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 127 afgesloten. Deze behoudt eveneens de leeftijd van 55 jaar in een aantal afwijkende gevallen.

2. Afwijkende gevallen

Zoals gezegd kan de afwijkende leeftijd van 55 jaar slecht in bepaalde gevallen worden toegepast.

2.1. Ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden

De leeftijdsvoorwaarde is vastgesteld op 55 jaar wanneer de begindatum van het tijdskrediet is gelegen in een periode van erkenning van de onderneming als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden en voor zover de volgende voorwaarden tegelijkertijd vervuld zijn:

  • de onderneming bewijst dat haar aanvraag tot erkenning gedaan wordt in het kader van een herstructureringsplan en het zo mogelijk maakt ontslagen te vermijden;
  • de onderneming bewijst dat haar aanvraag tot erkenning het mogelijk maakt het aantal werknemers die overstappen naar het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag te beperken;
  • de minister heeft in zijn verklaring tot erkenning uitdrukkelijk gepreciseerd dat de twee voorgaande voorwaarden vervuld zijn.

In de collectieve arbeidsovereenkomst die ter gelegenheid van de herstructurering of de moeilijkheden wordt gesloten, moet uitdrukkelijk worden verwezen naar de cao nr. 127 om de leeftijd van 55 jaar in 2017 en 2018 te kunnen toepassen.

2.2. Bijzondere loopbanen

2.2.1. Lange loopbaan van 35 jaar

De leeftijdsvoorwaarde is vastgesteld op 55 jaar wanneer de werknemer die onderbrekingsuitkeringen vraagt op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever een beroepsverleden van 35 jaar als werknemer kan rechtvaardigen.

2.2.2. Zwaar beroep, arbeidsregime met nachtprestaties of definitieve ongeschiktheid in de bouwsector

De leeftijdsvoorwaarde is vastgesteld op 55 jaar wanneer de werknemer op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever als volgt was tewerkgesteld:

  • hetzij minstens 5/7 jaar, berekend van datum tot datum, in een zwaar beroep (werk in wisselende ploegen, werk in onderbroken diensten of arbeidsregime met nachtarbeid). Deze periode van 5/7 jaar moet gelegen zijn in de laatste 10/15 kalenderjaren, berekend van datum tot datum;
  • hetzij minstens 20 jaar in een arbeidsregime met nachtprestaties zoals bepaald door cao nr. 46 (als de werknemers gewoonlijk arbeidsprestaties leveren tussen 20u en 6u);
  • hetzij door een werkgever die ressorteert onder het paritair comité voor het bouwbedrijf voor zover de werknemer in het bezit is van een attest afgeleverd door de arbeidsgeneesheer dat bevestigt dat hij ongeschikt is om zijn beroepsactiviteit voort te zetten. 

Er moet bovendien een collectieve arbeidsovereenkomst worden gesloten op niveau van de sector die uitdrukkelijk verwijst naar de cao nr. 127 om de leeftijd van 55 jaar in 2017 en 2018 te kunnen toepassen.

3. Concreet

Als de onderneming erkend is als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden moet de collectieve arbeidsovereenkomst die in dit kader werd afgesloten uitdrukkelijk verwijzen naar de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 127 om de leeftijd van 55 jaar in 2017 en 2018 te behouden.

In het kader van de "zware beroepen en lange loopbanen" moet het volgende onderscheid worden gemaakt:

  • de sector heeft een cao afgesloten in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 127: in dat geval heeft een werknemer van 55 jaar die tijdskrediet eindeloopbaan zwaar beroep of lange loopbaan vraagt, altijd recht op onderbrekingsuitkeringen;
  • de sector heeft geen cao afgesloten in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 127: in dat geval heeft een werknemer die tijdskrediet eindeloopbaan zwaar beroep of lange loopbaan vraagt, recht op onderbrekingsuitkeringen als hij de leeftijd van 57 jaar (2017) of 58 jaar (2018) bereikt.

Bron : Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 maart 2017 tot vaststelling voor 2017-2018 van het interprofessioneel kader voor de verlaging van de leeftijdsgrens naar 55 jaar, voor wat de toegang tot het recht op uitkeringen voor een landingsbaan betreft, voor werknemers met een lange loopbaan, zwaar beroep of uit een onderneming in moeilijkheden of herstructurering, www.cnt-nar.be.