Van kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars naar amateurkunstenvergoeding vanaf 1 januari 2024

Van 

Het stelsel van de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars wordt vanaf 1 januari 2024 omgedoopt tot het stelsel van de amateurkunstenvergoeding. De voorwaarden waaronder deze vergoedingen worden vrijgesteld van RSZ en belastingen wijzigen vanaf 1 januari 2024.


Op 1 januari 2024 treedt een nieuw wetgevend kader in werking voor de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars, namelijk de amateurkunstenvergoeding. Laten we eens kijken naar wat is en wat komt.

1. Voorwaarden van toepassing tot 31 december 2023

Jaarmaximum en maximale dagvergoeding

Er is momenteel een jaarmaximum en een maximale dagvergoeding die niet mogen worden overschreden om de vergoeding vrij te stellen van RSZ en belastingen.

De maxima zijn gelijk voor de vrijstelling van RSZ en de vrijstelling van belastingen. Voor 2023 mag de vergoeding niet meer bedragen dan 147,63 EUR per dag en 2953,37 EUR per jaar. Dit is een vergoeding waarin alles is inbegrepen, ook verplaatsingskosten. Het dagelijkse bedrag geldt per opdrachtgever.

Maximaal aantal dagen

Voor de RSZ is het aantal dagen waarop een kunstenaar diensten mag verlenen via dit systeem beperkt tot 30 per kalenderjaar en tot maximaal 7 opeenvolgende dagen voor dezelfde opdrachtgever.

'Kunstenaarskaart'

De kunstenaar moet in het bezit zijn van een 'kunstenaarskaart'. Zo kunnen de opdrachtgevers controleren of de kunstenaar recht heeft op de speciale regeling. Deze voorwaarde geldt zowel voor de RSZ als voor de belastingen. Deze kaart mag zowel een papieren als een elektronische kaart zijn. Op het platform Artist@Work kan het elektronisch overzicht van de prestaties worden beheerd.

2. Nieuwe regeling van toepassing vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt het systeem van de "kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars" vervangen door de "amateurkunstenvergoeding", die onder bepaalde voorwaarden ook zal worden vrijgesteld van RSZ en belastingen.

Bedragen en maxima

Het jaarlijkse maximum wordt afgeschaft. Het dagelijkse maximum wordt verlaagd tot maximaal 77,22 EUR (bedrag voor 2024) per dag. Dit bedrag wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd. De dagvergoeding kan voortaan worden gecombineerd met de vergoeding voor verplaatsingskosten. Deze verplaatsingskosten mogen niet meer bedragen dan 22,06 EUR per dag (bedrag voor 2024) per opdrachtgever.

Alleen werkelijke verplaatsingskosten die kunnen worden aangetoond, worden aanvaard. In het geval van verplaatsingen met een privévoertuig of fiets zal het maximum worden toegepast dat wordt gebruikt door de federale ambtenaren (0,35 EUR/km voor verplaatsingen met de fiets en € 0,4269/km voor verplaatsingen met een privévoertuig).

Maximaal aantal dagen

De beperking van 30 dagen per kalenderjaar blijft behouden voor de belastingen. De regel van de beperking van 7 opeenvolgende dagen voor dezelfde opdrachtgever werd daarentegen enkel behouden voor de RSZ.

'Kunstenaarskaart'?

De vereiste om in het bezit te zijn van een kunstenaarskaart werd geschrapt. Voortaan moeten de kunstenaar en de opdrachtgever zich registreren op het beveiligde platform van de RSZ via de website Working in the arts, voorafgaand aan de aangifte van de artistieke activiteiten en ten laatste bij de start van de artistieke activiteiten.

Solidariteitsbijdrage

De opdrachtgevers zijn een solidariteitsbijdrage van 5% verschuldigd op het totaal van de vergoedingen voor amateurkunsten die ze tijdens een kalenderjaar hebben betaald, wanneer ze tijdens dat kalenderjaar meer dan 500,00 euro aan vergoedingen voor amateurkunsten hebben betaald.

Mededeling aan de kunstwerkcommissie

Als een opdrachtgever meer dan 100 dagvergoedingen uitbetaalt op een kalenderjaar, moet hij dat melden aan de Kunstwerkcommissie.

3. Samenvatting

2024

RSZ

Belastingen

Dagvergoeding van € 70

x

x

Verplaatsingskosten van maximaal € 20 per dag

x

x

Jaarmaximum

Niet meer van toepassing vanaf 01.01.2024

Niet meer van toepassing vanaf 01.01.2024

Maximaal 30 dagen per jaar

x

x

Maximaal 7 opeenvolgende dagen per opdrachtgever

x

 

Registratie van de kunstenaar en de opdrachtgever

x

x

Solidariteitsbijdrage van 5% als het totaal van de vergoedingen betaald door de opdrachtgever in een kalenderjaar meer dan € 500 bedraagt

x

 

Bronnen: