Vergeet niet om uw werkgelegenheidsplan oudere werknemers uiterlijk op 31 maart aan uw personeel voor te leggen!

Van 
70937

Indien u meer dan 20 werknemers tewerkstelt, moet u een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers opstellen en dit voorleggen aan uw personeel. Zo’n plan geeft een overzicht van de maatregelen die u genomen heeft om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder binnen de onderneming te behouden en/of te verhogen.

Hoe moet u deze drempel van 20 werknemers berekenen?

Voor het aantal werknemers moet u kijken naar het aantal werknemers in voltijdse equivalenten op de eerste werkdag van het kalenderjaar van de opstelling van het werkgelegenheidsplan. Dit aantal wordt voor vier jaar vastgesteld: indien u bij de telling op 2 januari 2013 dus minder dan 20 werknemers tewerkstelde, hoeft u gedurende vier jaar niets te doen.

Welke procedure moet u volgen?

U moet het ontwerp van plan voorleggen binnen de drie maanden na afsluiting van het boekjaar aan de ondernemingsraad. Wanneer er geen ondernemingsraad is, legt u het plan voor aan de vakbondsafvaardiging. Als er evenmin een vakbondsafvaardiging is in uw bedrijf, dan legt u het ontwerp voor aan het comité voor preventie en bescherming op het werk of nog  – bij afwezigheid van een comité – aan de werknemers.

De werknemersvertegenwoordigers brengen uiterlijk binnen twee maanden na ontvangst van het werkgelegenheidsplan een advies uit, waarin zij aanvullende of alternatieve voorstellen kunnen doen. Indien u het plan niet aanpast aan dit advies, moet u deze beslissing toelichten binnen de twee maanden. Bovendien moet die toelichting en de voorstellen van de werknemersvertegenwoordigers als bijlage bij het plan worden gevoegd.

Indien u meer dan 20 en minder dan 50 werknemers tewerkstelt en u niet over een vakbondsafvaardiging of een comité voor preventie en bescherming op het werk beschikt, heeft u enkel de verplichting om uw werknemers te informeren over het plan. Er moet dan geen overleg worden gepleegd.

Waar vindt u een model?

Het plan moet worden opgesteld volgens een model dat u kan raadplegen op de website van de FOD WASO. U zal merken dat het mogelijk is om een meerjarenplan te voorzien.

Meer informatie?

Wij publiceerden reeds een artikel over dit onderwerp. U kan dit artikel hier raadplegen.