Verplichtingen van de werkgevers van een bouwbedrijf inzake sociale verkiezingen (PC 124)


54917

De representatieve werknemersorganisaties in het paritair comité voor het bouwbedrijf (PC 124) hebben hun engagement bevestigd dat zij noch voor de verkiezingen van comités voor preventie en bescherming op het werk noch voor de verkiezingen van ondernemingsraden kandidatenlijsten zullen indienen.

Zoals reeds aangestipt in ons artikel van 2 november jongstleden ontslaat dit engagement de werkgevers in de desbetreffende sector niet van de verplichting om de procedures aangaande de sociale verkiezingen op te starten op dag X-60 en de procedures te beëindigen op dag X+36, bij gebrek aan kandidatenlijsten.

Het hogergenoemde engagement heeft uitsluitend betrekking op de arbeiders. Een bouwbedrijf waar ook bedienden worden tewerkgesteld dient bijgevolg sociale verkiezingen te organiseren, tenminste indien de drempel van 50 werknemers voor een comité of 100 werknemers voor een ondernemingsraad gehaald wordt. Hetzelfde geldt indien de arbeiders in de onderneming niet uitsluitend onder het paritair comité 124 vallen.