Voordeel van alle aard (VAA) bedrijfswagen : coëfficiënt CO2-uitstoot nog niet gekend voor 2024

Van 

Wanneer een werkgever een voertuig ter beschikking van zijn werknemer stelt dat hij voor privédoeleinden mag gebruiken, moet in hoofde van de werknemer een belastbaar voordeel worden verrekend (bedrijfsvoorheffing). De formule voor 2024 is nog niet gekend.


Sinds 1 januari 2012 wordt het voordeel van alle aard (VAA) voor de kosteloze terbeschikkingstelling van een bedrijfsvoertuig berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van het voertuig volgens onderstaande formule: cataloguswaarde x percentage CO2 x 6/7.

Om het CO2-percentage te bepalen wordt het CO2-uitstootgehalte van het voertuig vergeleken met een referentie-CO2-uitstoot. Elk jaar legt een koninklijk besluit de referentie-CO2-uitstoten voor het betrokken jaar vast. Ze worden berekend op basis van de gemiddelde uitstoot van de nieuwe ingeschreven voertuigen.

Door de verhoging van het aantal elektrische voertuigen zijn de emissies aanzienlijk gedaald, waardoor het voordeel van alle aard voor andere voertuigen aanzienlijk is toegenomen (we spreken over zo’n 20% meer voor 2024).

Daarom wil de minister van Financiën de formule voor de berekening van de referentie-CO2-uitstoot herzien om de impact op het belastbaar voordeel te beperken.

In tussentijd moet het voordeel van alle aard worden berekend op basis van de cijfers van 2023. Het is dus mogelijk dat na publicatie van de referentie-CO2-uitstoot voor 2024 correcties met terugwerkende kracht nodig zijn.

Wij volgen deze zaak op de voet en zullen u op de hoogte houden.