Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor startende ondernemingen : de termijn van 48 maanden verduidelijkt

Van 
76476

Sinds kort bestaat er een fiscale gunstmaatregel voor bepaalde ondernemingen die maximaal vier jaar oud zijn. De wetgever heeft nu verduidelijkt dat die termijn moet worden berekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de inschrijving in de KBO.

Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing

De fiscale gunstmaatregel, die bestaat sinds 1 augustus 2015, bestaat uit een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing die gelijk is aan 10 % van de op de bezoldigingen ingehouden bedrijfsvoorheffing. Voor de zogeheten micro-ondernemingen bedraagt deze zelfs 20 % van de op de bezoldigingen ingehouden bedrijfsvoorheffing.

Toepassingsgebied

De maatregel is enkel van toepassing op werkgevers die:

Bepaalde ondernemingen in moeilijkheden worden echter uitgesloten.

Berekening termijn van 48 maanden

Ten gevolge van de derde voorwaarde heeft de werkgever geen recht meer op de vrijstelling van zodra die 48 maanden verstreken zijn. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat die 48 maanden van datum tot datum moesten worden berekend. Hierdoor zou het voordeel kunnen aflopen in de loop van een bepaalde maand. De wetgever heeft nu echter verduidelijkt dat de termijn van 48 maanden begint te lopen op de eerste dag van de maand die volgt op de inschrijving in de KBO.

Overname van activiteiten

Deze berekeningswijze wordt ook gevolgd in geval van overname van activiteiten: Wanneer de werkgever een werkzaamheid voortzet die voorheen werd uitgeoefend door een natuurlijke persoon of een andere rechtspersoon, vangt de termijn van 48 maanden aan op de eerste dag van de maand volgend op de eerste inschrijving in de KBO door die natuurlijke of rechtspersoon.

Inwerkingtreding

Deze verduidelijking werd ingevoerd met terugwerkende kracht vanaf de oorspronkelijke datum van inwerkingtreding van deze maatregel, dus vanaf 1 augustus 2015.